Pulsvissers gaan massaal naar de Tweede Kamer

Pulsvissers gaan massaal naar de Tweede Kamer
Het pulstuig van de OD 17.
© Archieffoto
Den Haag

Een grote delegatie pulsvissers gaat dinsdagmiddag naar het vragenuur in de Tweede Kamer. De vissers hopen dat hun penibele situatie daar wordt besproken, maar zeker is dat nog niet.

Ze willen dat premier Rutte toezegt dat hij voor de pulsvissers in de bres springt bij zijn Franse collega Macron. Daarover kreeg hij al een brief.

De groep - zo’n 85 schepen groot, uitgerust met pulstuig dat met stroomstootjes platvis het net in jaagt - vreest een sombere toekomst. In Straatsburg vergaderen woensdag de Europese Raad, de Europese Commissie en het Europees Parlement in triloog over de toekomst van deze manier van vissen. Een jaar geleden sprak het Europees Parlement zich al uit voor een algeheel verbod op pulstuig.

De Nederlandse Vissersbond is niet optimistisch over de uitkomst: alles wijst erop dat zo’n verbod nu aanstaande is. Dat betekent een grote strop voor de vissers die veel geld hebben geïnvesteerd in het pulstuig, een visserijvernieuwing die 46 procent brandstof bespaart, 20 procent minder bodemberoering geeft en 50 procent minder bijvangst heeft dan de traditionele manier van vissen met boomkortuig.

Met name de Franse vissers en milieuorganisaties trokken ten strijde tegen de pulsvisserij. Zij zeggen dat de Nederlandse vissers, die ten behoeve van onderzoek een ontheffing kregen voor vissen met electriciteit, de zee leeg vissen.

Waarschijnlijk zitten er dinsdagmiddag tientallen vissers op de tribune. De meeste Urker schepen liggen deze week namelijk aan wal, vanwege de traditionele biddag morgen op Urk. Uit andere vissersplaatsen komen vooral de ’walschippers’ naar Den Haag.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.