Premium

Hapering in productie barbecues van gedetineerden

Hapering in productie barbecues van gedetineerden
Bas van der Landen zit langer met zijn ’bajeshaarden’
© foto Ronald Goedheer
Uitgeest

De productie liep als een trein: gedetineerden die barbecues, buitenhaarden en andere metalen gebruiksvoorwerpen in de gevangenis maken. „Alleen bestaat de mogelijkheid dat het initiatief een zachte dood sterft”, zegt Bas van der Landen uit Uitgeest van Bad Boys Brand en eigenaar van het reclamebureau Basisidee.

Oorzaak is volgens hem de reorganisatie in het gevangeniswezen waardoor er minder personeel beschikbaar is om een oogje in het zeil te houden wanneer de gevangenen aan het werk zijn.

„Dat zag je onlangs in dezelfde gevangenis in Heerhugowaard waar gedetineerden een gevangeniskeuken kort en klein sloegen vanwege het ontbreken van toezicht.” Een aantal medebewoners filmde het tafereeltje met een iPhone en zond die de bajes uit. De beelden leidden tot veel commotie.

Volgens Van der Landen stagneert de productie wanneer er te weinig bewakers zijn. „Dan ligt het werk stil. Met als gevolg dat onze opdrachtgevers langer op hun producten moeten wachten. Dat kan ons klanten kosten.”

De producten met als merknaam Bad Boys Brand vinden gretig aftrek bij bol.com en meer dan honderd winkels. Vier jaar geleden begonnen in gevangenis Zuyder Bos in Heerhugowaard, inmiddels zijn er acht huizen van bewaring in Nederland waar gestraften de dag met soldeerbout, hamer of tang doorbrengen voor de fabricage van (buiten-)haarden. Eventueel kunnen de deelnemende gevangenen een opleiding in metaalbewerking volgen.

Er helemaal mee stoppen, zou een flinke inkomstenderving betekenen voor de onderneming van Van der Landen waar Bad Boys Brand een onderdeel van is. De ’gevangenisproducten’ zijn goed voor ongeveer een derde van de totale inkomsten.

De materialen worden ingekocht door de afdeling Regionale Bedrijfsbureau Arbeid (RBBA) die vervolgens alles over de deelnemende huizen van bewaring distribueert.

Een gevangene verdient rond de één euro per uur. Van der Landen koopt de producten ’tegen marktprijzen’ van RBBA en zet die onder de afnemers af. „Maar het is niet leuk wanneer je een klant belooft dat een bepaalde partij binnen drie weken zou worden geleverd en dat wordt dan drie maanden later.”

Een oplossing is volgens de Uitgeester niet zo snel voorhanden. „Je zou kunnen overwegen de productie over te hevelen naar België, maar mijn ervaring is dat de producten daar minder van kwaliteit zijn.” Bij de RBBA was gisteren niemand bereikbaar voor commentaar.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.