Pompeo: Moordzaak Khashoggi houdt VS bezig

Pompeo: Moordzaak Khashoggi houdt VS bezig
Boedapest

De Amerikaanse regering gaat door met het onderzoek naar de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo maandag beloofd tijdens zijn bezoek aan Hongarije. ,,Amerika verstrekt geen alibi voor moord'', aldus Pompeo. Hij voegde eraan toe dat de VS meer zullen ondernemen om iedereen die schuld heeft aan de dood van Khashoggi ter verantwoording te roepen.

De columnist van onder meer The Washington Post werd in oktober vermoord in het Saudische consulaat in Istanbul. Na een aanvankelijke ontkenning van betrokkenheid gaf Saudi-Arabië onder druk toe dat geheim agenten de kritische journalist om het leven hebben gebracht, maar wel zonder medeweten van de leiders in Riyad.

De regering-Trump moest het Congres uiterlijk 8 februari rapporteren wie verantwoordelijk is voor de dood van Khashoggi en of Washington sancties zou moeten treffen. Een vertegenwoordiger van het ministerie beweerde vrijdag dat Pompeo de parlementariërs had ingelicht. De Democratische senator Tim Kaine zei zondag echter dat het gevraagde onderzoeksrapport niet is voorgelegd. Dat komt volgens hem neer op het toedekken van de moord.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.