Cel geëist in proces Frans vleesschandaal

Cel geëist in proces Frans vleesschandaal
Parijs

Aanklagers hebben in het proces in Parijs over systematisch gesjoemel met paardenvlees celstraffen geëist van vier jaar tegen de Nederlandse vleeshandelaar Jan F. en drie jaar, waarvan twee voorwaardelijk, tegen voormalige directeur Jacques Poujol van vleesproducent Spanghero. De twee zeggen onschuldig te zijn en maken elkaar in deze zaak verwijten.

Het proces draait om een vleesschandaal uit 2013 in Europa. Toen bleek dat paardenvlees uit Roemenië en Canada als rundvlees was verkocht en verwerkt. De in totaal vier beklaagden, de Fransen Poujol en Patrice Monguillon en de Nederlanders Jan F. en Hendricus W, worden berecht wegens oplichting en fraude in georganiseerd verband.

Jan F. was volgens de aanklagers ,,de grote organisator van deze oplichterij''. Hij zou nooit meer vlees in Frankrijk mogen verkopen en van Poujol zou 870.000 euro in beslag genomen moeten worden. De vleesfraude was een van de belangrijkste voedselfraudes van de afgelopen jaren volgens de aanklagers. De herkomst van het vlees werd tot in de details verdonkeremaand in de opslagruimtes die Jan F. benutte en vervolgens bij de firma Spanghero in het Zuid-Franse Castelnaudary.

Jan F. en Poujol opereerden samen en verdienden er veel aan, volgens de aanklagers. De twee anderen worden als medeplichtigen gezien. Tegen Hendricus W. is anderhalf jaar cel voorwaardelijk geëist en tegen Monguillon 2 jaar voorwaardelijk en 10.000 euro boete.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.