Premium

Strijd om ’fout geld’ drugsbendeleider uit IJmuiden

Strijd om ’fout geld’ drugsbendeleider uit IJmuiden
IJmuiden

De veroordeelde drugsbendeleider Freek de K. uit IJmuiden moet als het aan het openbaar ministerie ligt nog zo’n 2,5 miljoen euro aan ’fout geld’ afstaan. Dat laat een OM-woordvoerder desgevraagd weten. Het openbaar ministerie heeft inmiddels al circa een miljoen euro aan vermeende criminele winsten binnen van de IJmuidenaar, stelt de zegsman.

Het Amsterdamse gerechtshof boog zich dinsdag over de omvangrijke ontnemingszaak. De rechtbank in Haarlem besliste drie jaar geleden dat De K. financieel kon worden kaalgeplukt. De IJmuidenaar legde zich niet neer bij dat vonnis en stapte naar het Hof.

Onderhandelingen

De K. kreeg in hoger beroep toestemming om te proberen een akkoord te bereiken met het openbaar ministerie. Maar onderhandelingen over de hoogte van het bedrag dat hij zou moeten ophoesten, leidden uiteindelijk niet tot een deal.

Aankopen

Het geld dat hij aan drugshandel overhield, heeft De K. volgens het openbaar ministerie onder andere in auto’s en boten gestoken. Ook zou hij er een appartement in Thailand van hebben bekostigd. De IJmuidenaar zelf ontkent dat hij eigenaar is (geweest) van dat appartement.

Hij zou het pand ooit wel hebben willen aanschaffen, maar daar is het naar zijn zeggen toch niet van gekomen. Daarnaast heeft het OM zich volgens de IJmuidenaar verrekend bij de optelsom van het aantal vaartuigen en wagens dat hij bezit.

Autohandel

Het openbaar ministerie gaat ervan uit dat De K. het Thaise appartement wel degelijk heeft gekocht en betaald, werd dinsdag duidelijk. Informatie uit Thailand zou aantonen dat de IJmuidenaar nog steeds als eigenaar van het pand staat geregistreerd.

Het OM denkt dat De K. eveneens crimineel verdiend geld heeft gebruikt om in autohandel te investeren. Daarbij zou het draaien om een bedrag van drie ton.

De K.’s advocaat, strafpleiter Sanne Schuurman, was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

Het Hof doet naar verwachting over twee weken uitspraak. De IJmuidenaar heeft bij een andere, kleinere ontnemingszaak tegen hem onlangs wél een deal weten te sluiten met het openbaar ministerie. Een OM-zegsman wilde daarover niets kwijt.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.