Premium

’Huis met de Beelden’ naar Stadsherstel

’Huis met de Beelden’ naar Stadsherstel
Het Huis met de Beelden
© Stadsherstel Amsterdam
Haarlem

De koop is zo goed als rond. Stadsherstel Amsterdam wordt de nieuwe eigenaar van het ’Huis met de Beelden’, gelegen aan het einde van de Spanjaardslaan. De eigenaar, oud-antiquair Herman Bill, is onlangs overleden. Hij heeft in zijn testament bepaald dat Stadsherstel Amsterdam het pand met korting kan overnemen.

Kunsthandelaar Herman Bill kocht het beeldbepalende pand in 1973 toen hem ter ore kwam dat de gemeente Haarlem er een kantoor van wilde maken. Hij betaalde er 125.000 gulden voor en liet de 35 vertrekken ombouwen tot acht huurappartementen. Om het huis veilig te stellen voor de toekomst, gaf Bill in zijn testament zijn voorkeur aan Stadsherstel als koper.

„Zelf heeft hij veel liefde en tijd in het pand gestopt”, vertelt woordvoerder Stella van Heezik van Stadsherstel Amsterdam. De appartementen liet hij destijds uitvoeren in de oorspronkelijke klassieke stijl. ,,Hij wilde dat het na zijn overlijden goed verzorgd zou worden.”

Er hoeft geen restauratie plaats te vinden. Stadsherstel moet alleen nog wat achterstallig onderhoud wegwerken. Wat dat precies behelst, wordt nu geïnventariseerd. „De kelder lekt; waarschijnlijk is dat optrekkend vocht. Verder gaat het om het schilderen van de gevel, hier en daar de goten doen en de appartementen nalopen.”

Het Huis met de Beelden - destijds Huize Eindenhout, ’waar het hout ten einde kwam’- kent een rijke historie. Het gebouw werd in 1793 voor 7000 gulden gekocht door de Amsterdamse koopman Gerard Lans. Hij beschikte ook nog over een lap grond van 9000 m2. Ter vergelijking: het perceel dat Stadsherstel koopt is 2500 m2. Lans verkocht Eindenhout in 1802 aan kassier Jacob Temmink van de Oost-Indische Compagnie. Hij liet rond 1810 in Italië twee marmeren sfinxen maken, vandaar de benaming ’Huis met de Beelden’. Op 13 december 1818 verkocht Temmink Eindenhout en was het buiten bijna anderhalve eeuw in bezit van edelen. Vanaf begin 20e eeuw werd het huis aan meerdere bewoners verhuurd.

Nu heeft Bill het min of meer gegund aan Stadsherstel Amsterdam. Deze club haalt de financiën uit schenkingen, subsidies en huuropbrengsten. ,,We hebben een vereniging van 2500 vrienden. Bill was ook vriend van Stadsherstel, vandaar dat hij ons kende.’’

Op zondag 21 april tussen 14 en 16 uur is het Huis met de Beelden opengesteld voor het publiek. Er is een korte lezing. Toegang gratis. Adres: Wagenweg 242, Haarlem.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.