Premium

IJmuidenaar krijgt vijf jaar cel voor overval op vader

IJmuidenaar krijgt vijf jaar cel voor overval op vader
IJmuiden

Een 37-jarige man uit IJmuiden is voor een overval op zijn vader - in een woning in Lelystad - veroordeeld tot vijf jaar cel. Zijn 31-jarige IJmuidense vriendin kreeg voor het geweld 24 maanden achter slot en grendel opgelegd, waarvan 12 maanden voorwaardelijk.

Volgens de rechtbank in Lelystad staat vast dat de IJmuidenaar met het idee kwam om zijn vader - met wie hij naar eigen zeggen al jaren een moeizame relatie had - te overvallen.

In de dagen voor de overval heeft hij met zijn vriendin voorbereidingen getroffen. Zoals het kopen van tie-wraps.

Op 11 juli 2018, de dag van de woningoverval, heeft de vrouw in de ogen van de rechters geholpen bij de vermomming van haar vriend. Zij zijn samen naar het onderkomen van het slachtoffer gereden.

De IJmuidenaar, die zichzelf dus onherkenbaar probeerde te maken en een bos bloemen bij zich had, belde aan terwijl zijn vriendin in de auto bleef wachten.

Toen zijn vader opendeed, werd de man direct op de grond geduwd, vastgebonden en op een stoel gezet. Daarbij heeft de IJmuidenaar ’I kill you’ gezegd. Het slachtoffer herkende direct de stem van zijn oudste zoon.

Bij de overval werden sleutels, een auto en een portemonnee met inhoud meegenomen. Een plan om een pinpaslimiet te verhogen en een bedrag op te nemen, mislukte. Van geld dat in de portemonnee zat, hebben de IJmuidenaren drugs gekocht.

Rolverdeling

De man van het stel heeft zich ook nog schuldig gemaakt aan een bedrijfsinbraak bij zijn voormalig werkgever.

Zijn geliefde hielp volgens de rechters mee bij die inbraak. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank onder meer gekeken naar de rolverdeling tussen de IJmuidenaren.

De man had in de ogen van de magistraten een grotere rol bij de planning en uitvoering van de overval. Bovendien gebruikte hij geweld, aldus de rechters.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.