Premium

Mislukte inbraak in Haarlem met grote gevolgen voor 77-jarig slachtoffer

Mislukte inbraak in Haarlem met grote gevolgen voor 77-jarig slachtoffer
De ingang van gerechtsgebouw De Appelaar op archiefbeeld.
© Foto: ANP
Haarlem

De 77-jarige Haarlemse vrouw voelt zich na een inbraak niet meer veilig in haar eigen woning. Tegen twee mannen die daar volgens het openbaar ministerie verantwoordelijk voor zijn, werden dinsdag celstraffen van vijf maanden geëist.

Het gaat om een 26-jarige Amsterdammer en een 24-jarige Serviër. Met de oom van eerstgenoemde werden ze op 10 november aangehouden na een inbraak in de Vredenrijkstraat. Een buurvrouw zag vroeg in de avond drie mannen in de tuin van de 77-jarige vrouw staan en waarschuwde de politie, die het trio snel op kon pakken.

De Amsterdammer verklaarde dat hij dacht met drie anderen een avondje te gaan poolen in Haarlem. Onderweg in de auto hoorde hij naar eigen zeggen dat ze eerst iets op moesten halen. Bij de Vredenrijkstraat zag hij de anderen een steeg inlopen. Na lang wachten, verliet hij de auto en ging zelf een kijkje nemen, schetste hij.

Dat de politie hem later in de woning aantrof, kwam volgens hem doordat hij was geschrokken. Toen agenten hem maanden te blijven staan, vluchtte hij het huis in en verstopte zich onder een bed. ,,Dat was uit paniek.’’ De oom van de Amsterdammer moet later voor de rechter verschijnen. De vierde man over wie de verdachten dinsdag spraken, is nooit aangetroffen. Op camerabeelden zijn slechts drie mannen te zien.

De 24-jarige Serviër, die normaal in een Roma-kamp woont, zou door een agent in het huis zijn gezien. Ook hij verklaarde dat hij dacht in Haarlem een potje pool te gaan spelen. Via zijn tolk zei de analfabete Serviër dat de vierde man, ene ’Stanislas’, had ingebroken bij de woning in de Patrimoniumbuurt. De man zou een vals Roemeens paspoort op zak hebben, omdat hij langer in Nederland wilde verblijven.

De officier van justitie eiste vijf maanden cel tegen de twee mannen. Hoewel het bij een poging tot inbraak bleef en de bewoonster niet thuis was, waren de gevolgen voor de vrouw groot, schetste de aanklager. Ze heeft nu nog slapeloze nachten. De oudste verdachte, een werkloze vader wiens huwelijk op de klippen dreigt te lopen, is eerder veroordeeld voor soortgelijke feiten. Ook bij de jongste van het duo kwam de aanklager uit op vijf maanden, omdat hij een vals paspoort op zak had.

De advocaten van het duo pleitten voor vrijspraak. Het enige wat volgens de raadsman van de Amsterdammer vaststaat, is dat die de woning in is gerend. ,,Verder is geen enkele handeling vast te stellen.’’ Volgens de advocate van de Serviër staat het niet vast dat haar cliënt in de woning is gezien.

Uitspraak op 26 februari.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.