Premium

Goaltjesdief Heemstede loopt twee op één

Goaltjesdief Heemstede loopt twee op één
Marco Trox scoorde zevenmaal.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Heemstede

Na de ‘hattrick de luxe’ vorige week door Bloemendaal-spits Joost van den Boogaard - vier goals in één helft - vond Marco Trox van HFC Heemstede het dit weekend tijd worden voor een ‘dubbele hattrick de luxe’.

Tegen Badhoevedorp scoorde hij voor rust drie doelpunten. In de tweede helft legde de aanvaller er nog eens vier in. Heemstede won met 11-0.

,,De mooiste was de 9-0’’, aldus ’mister zevenklapper’. ,,Een iets minder mooie omhaal dan die van Wayne Rooney in 2011 met Manchester United tegen Manchester City.’’ Minstens zo indrukwekkend als de zeven goals in één duel is het gemiddelde dat Trox na tien wedstrijden kan overleggen. Hij heeft er inmiddels twintig doelpunten in liggen. Da’s dus twee op één. Ook in de kelder van het amateurvoetbal zijn dat fenomenale cijfers voor een aanvaller.

Vanzelfsprekend is de zondagse vijfde klasse niet zijn plafond. Maar haast heeft Marco niet. Hij is nog jong.

,,Ik ben pas negentien jaar oud en aan mijn eerste volle seizoen bij de senioren bezig’’, vertelt de bijna-twintiger die zijn jeugd bij DSK in Haarlem doorbracht. ,,Ik doe het rustig aan. In de toekomst wil ik best kijken of ik een paar niveaus hoger aankan. Maar voorlopig blijf ik Heemstede trouw. We hebben een leuke spelersgroep met een leuke trainer (Amir Sadydoust, red.). We staan bovendien bovenaan. Vorig jaar misten we promotie op een haar. Dit keer moet het lukken om ons uit die treurige vijfde klasse te knokken.’’

Weegschaal

Trox, zijn verre voorouders komen uit Griekenland, streek bij Heemstede neer om er in een vriendenelftal te gaan voetballen. Na een tijdje ‘lang leve de lol voetbal’ schrok Trox toen hij op de weegschaal stapte. Het apparaat wees 105 kilogram aan. Ook met een lengte van 195 centimeter was dat veel te zwaar.

Een streng dieet, een opleiding bij het CIOS, wekelijks twee keer trainen met Heemstede en twee keer met de jeugd -12 van HBC deden gewichtverwoestend werk. ,,Ik zit nu op 85 kilo. Dat is netjes. Alleen mag het allemaal nog wat droger’’, zegt hij over zijn vetpercentage.

Trainer

Minstens zo belangrijk als zijn prestaties in het veld als speler, zijn die erbuiten als trainer. Bij HBC traint en coacht Trox het eerste elftal bij de onder -12-lichting. ,,Zo leuk om te doen. Jongens van tien en elf die het spel beginnen te snappen. Je leert ze opbouwen, druk zetten en elkaars positie overnemen. Fantastisch als je dat op zaterdag in een wedstrijd terugziet. Daar word ik blij van.’’

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen