Hanneke in de Keuken:Volop aan de slag met muesli en granola [video]

Hanneke van den Berg

Muesli en granola. Vrijwel iedereen die graag in de keuken staat, heeft het inmiddels al eens zelf gemaakt. Moeilijk is het ook niet, al heb je natuurlijk niet altijd zelf alle ingrediënten in huis. Maar of je het nu zelf maakt of (online) koopt, je kunt er veel meer mee dan je denkt.

Ik heb altijd een hoop muesli en granola in huis. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik al vele pogingen heb ondernomen zelf het perfecte mengsel te maken, maar dat het nog steeds niet echt briljant is. Het is óf te zoet (honing of stroop maken je granola vaak krokant), óf het is nog te saai van smaak.

Omdat ik toch eens wat meer wilde met muesli en granola dan alleen in een ontbijtje met yoghurt, begon ik recepten te verzamelen en speurde ik online en in de winkels naar zoveel mogelijk lekkers op dat gebied. In de winkel vond ik eigenlijk alleen de muesli van Rude Health lekker, de rest was me allemaal veel te zoet. Online slaagde ik een stuk beter. Onder meer oot.nl en thenuthouse.nl hebben erg lekkere huisgemaakte muesli en granola in huis.

Ik begon supergezond met mueslikoeken volgens een recept van uitpaulineskeuken.nl. Zij gebruikte supermarktmuesli in haar koeken, ik nam die van thenuthouse. En ik moet zeggen, dat maakt echt een behoorlijk verschil. Het nadeel aan dit recept is dat ze gezoet worden met banaan en dat leidt ertoe dat ze alleen op de bakdag zelf erg lekker zijn. Daarna worden ze snel zompig.

Veel beter vond ik de mueslikoeken naar een recept van de Britse kookboekenschrijfster Mary Berry. Die worden gewoon met boter en suiker gemaakt en blijven dus veel langer knapperig. Deze maakte ik met granola van Oot. Je moet natuurlijk niet de hele koektrommel in één keer leegeten (niet gezond!), maar deze ga ik vaker maken.

Aangezien ik fan ben van Mary Berry maakte ik ook snelle flapjacks naar een recept van haar, met muesli van Rude Health dit keer.

Met muesli (en granola, dat is inwisselbaar in de meeste recepten) maakt ik zelfs een vrij gezonde mueslicake met banaan, naar een recept van francescakookt.nl. Als je die met volkorenmeel maakt, ben je echt behoorlijk goed bezig. Het is ook nog erg vullend.

Conclusie na deze experimenten: er is geen enkel excuus meer om je muesli of granola oud te laten worden. Je kunt er echt van alles mee. Maar: bestel het online als je het niet zelf wil maken. In de supermarkt vind je maar weinig goeds op dat vlak.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.