Geen woningbouw op Kippentrap Zandvoort

© Foto Google Maps

Richard Stekelenburg
Zandvoort

Sympathiek bedacht, maar dit doen we niet. Dat is vrij vertaald het antwoord van de Zandvoortse wethouder Ellen Verheij op het voorstel van D66’er Johan van Marle om de zogenoemde ’Kippentrap’ tussen Zeestraat en Achterweg op te geven voor woningbouw.

Van Marle stelt dat er op en onderaan de trap - ondanks de opknapbeurt van een jaar geleden - altijd rommel ligt, vaak kapot glaswerk. Het is bovendien ’een pishoek’, zo beargumenteerde hij onlangs zijn plan om afscheid te nemen van de meest directe voetgangersverbinding tussen station en het dorpscentrum. Met oog op de krapte op de woningmarkt, zeker voor starters, lijkt het hem een goed idee om hier goedkope appartementen te laten bouwen.

Het plan leidde eerder tot verontwaardiging onder Zandvoorters die aan de trap gehecht zijn.

Volgens wethouder Verheij is het niet verstandig om op deze plek woningen te realiseren, zo schrijft ze in een reactie op het voorstel. Ze wijst erop dat de trap tussen de belendende percelen maar drie meter breed is en dat er deuren en ramen van de buren op uitkomen.

De wethouder: ’Het is technisch zeer ingewikkeld en duur om hier woningen te ontwikkelen. Door de beperkte breedte van drie meter en het ruimtebeslag voor zaken als trappartijen, draagmuren en leidingwerk zal nauwelijks meer bruikbare woonruimte overblijven. Ook zal voor de belendende percelen significante planschade ontstaan omdat zij meerdere gevelopeningen op de kippentrap hebben gericht.’

De wethouder verwacht daarnaast een ’een grote maatschappelijke discussie’ als deze ’praktische, maar ook geliefde voetgangersverbinding wordt dichtgezet’.

Haar conclusie daarom: ’Hoewel het een sympathiek voorstel is om ook deze locatie te onderzoeken voor starterswoningen, zullen de baten geenszins opwegen tegen de kosten.’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.