Meer huiskamers en wc’s op kleine stations

Meer huiskamers en wc’s op kleine stations
De huiskamer op station Bilthoven.
© foto Tycho Müller
Amsterdam

De helft van alle 396 stations worden de komende jaren opgeknapt. Ook op veel kleine stations komen nieuwe wc’s. Daarnaast wordt het horecaconcept ’stationshuiskamer’ ook uitgerold naar Weesp, Heemstede-Aerdenhout en Almere-Muziekwijk.

Dat maakte de NS donderdag bekend bij de presentatie van de jaarcijfers. De komende vijf jaar wordt 65 miljoen in de kleine stations gestoken. Daar stapt immers dertig procent van de passagiers op.

„In kleinere plaatsen hebben inwoners het ook over hét station. Dat is te vaak een wegwaaistation. Het moet voor iedereen een aantrekkelijke plek zijn. Daarom gaan we investeren, samen met Prorail en lokale ondernemers”, kondigt NS-directeur Roger van Boxtel aan.

Kleine stations

De laatste jaren is veel geld gestoken in grote stations zoals Utrecht, Den Haag en Amsterdam. Andere projecten zoals Sloterdijk en Amsterdam-Zuid staan op de rol, maar tussen 2022 en 2023 zijn veel kleine stations aan de beurt.

Meer huiskamers en wc’s op kleine stations

„Daar moet je comfortabel kunnen wachten, een wc zijn, moet je een warm drankje kunnen kopen en komt een watertappunt”, wil de directeur. Ook wordt gekeken of op kleine stations ook OV-fietsen kunnen komen, waarbij het slot dan met de ov-kaart kan worden geopend.

In Noord-Holland staan 19 stations op de rol voor een dergelijke opknapbeurt en in de Leidse regio gaat het om Alphen aan den Rijn. Al eerder wordt begonnen met het plaatsen van moderne wc’s, die schoon moeten zijn en met een chipkaart kunnen worden geopend en betaald. In Noord-Holland gaat het om 20 stations en in de Leidse regio gaat het om De Vink, Lammenschans en Voorschoten.

Huiskamer

Een veelbelovende aanpak is de menging van alle functies in het concept van huiskamer. Die zijn inmiddels al gerealiseerd in Alphen aan den Rijn, Almere-Buiten, Baarn, Heerhugowaard en Den Helder.

In die huiskamers kan je warme drank en iets te eten kopen, is wifi, zijn oplaadpunten en werkplekken. Uiteraard met actuele reisinformatie en zo mogelijk zicht op de treinen. Nog dit jaar komen die stationshuiskamers ook op Heemstede-Aerdenhout, Weesp en Almere-Muziekwijk.

„Het station moet nog meer een knooppunt in een plaats worden. Het stationsgebied waar je ook kan wonen en werken. Dan moet het station een plek zijn waar mensen graag komen. Een veilige plek ook”, benadrukt Van Boxtel. Om te achterhalen waar verbeteringen nodig zijn, voerde de NS het afgelopen jaar een onderzoek onder reizigers uit, net als in 2014. Maar liefst 76 procent gaf het cijfer zeven of hoger aan het station. In 2014 deed 65 procent dat.

Haarlem

De best gewaardeerde stations in Noord-Holland zijn Haarlem, Santpoort-Zuid en Enkhuizen. Baarn staat nog in de top drie van Utrecht. In Zuid-Holland staat Boskoop Snijdelwijk bovenaan, maar ook Leiden Centraal doet het goed.

De waardering voor Den Haag Centraal en Amsterdam Centraal is na de verbouwingen fors toegenomen. Onderaan in de waarderingslijst staat Den Helder-Zuid, waar slechts een kwart van de reizigers tevreden is. Zaandam-Kogerveld en Hoorn-Kersenboogerd scoren ook slecht. Logisch dat die laatste twee dan ook op de lijst van opknappers staan.

Meer nieuws uit Amsterdam

Keuze van de redactie