Retro Game Café moet jaren 80 doen herleven

Sfeerimpressie van het interieur van het Retro Game Café.© Beeld PR

Leontien van Engelen
Haarlem

Een café waar je games uit de jaren 80 kunt spelen, onder het genot van lokale biertjes en Japanse hapjes.

Dat is het idee van Peter Heuvelman en André Mulder die deels met eigen geld en deels via crowdfunding in het centrum van Haarlem het Retro Game Café Back2Play willen starten. Woensdag 6 maart is een voorproefje bij te wonen in Uiltje Bar aan de Zijlstraat 18 in Haarlem. Daar wordt tussen 18 en 23 uur het eerste pop-up café gehouden.

,,In aanloop naar het ’echte’ Retro Game Café organiseren we een aantal pop-ups. We beginnen bij Uiltje Bar omdat die ook een van de bieren levert die we gaan schenken. We hebben dinsdag in de bar een stuk of acht zogeheten hand-helds, zoals Gameboys en Super Nintendo’s. Daar kan op gespeeld worden onder het genot van een lokaal biertje en hapje’’, vertelt Peter Heuvelman.

Heuvelman is ervan overtuigd dat er voldoende animo is voor een café waar dit soort spellen gespeeld kunnen worden. ,,In Amsterdam heb je bijvoorbeeld de TonTon Club en Blast Galaxy, die spelen meer in op de wat grotere speelkasten. Wij zoeken het meer in het gevoel wat je vroeger had op de achterbank in de auto bij je ouders met je gameboy. We denken dat die retrocultuur het wel goed past bij Haarlem.’’

Het idee ontstond toen Heuvelman, die zichzelf een ’cool nerd’ noemt, tijdens een lange reis die hem onder meer door Japan voerde. Hij bezocht in Tokyo verschillende arcadehallen en kwam zo terecht bij de Game Bar A-Button tegen, een retro game café. Een walhalla voor mensen die de begindagen van Nintendo, Atari en andere game-consoles hebben meegemaakt. Daar werd de kiem gelegd voor het idee om zoiets ook in Nederland, en dan met name in Haarlem, op te starten.

Voor het Retro Game Café daadwerkelijk geopend kan worden is er nog wel wat geld nodig. Zowel Heuvelman als Mulder steken er zelf privé een bedrag in, de rest hopen ze dus via crwodfunding - waarbij een rendement van 4 procent wordt beloofd - binnen te halen. Uiteraard is Heuvelman woensdag ook aanwezig in Uiltje Bar. Om zelf te gamen, maar ook om uitleg te geven over het hele idee achter het Retro Café en de crowdfundactie.

Wie zich vooraf alvast informatie wil over de actie kan zich inlezen op www.crowdaboutnow.nl/back2play

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.