Kerkenkaalslag dreigt in Velsen en Haarlem

De Naaldkerk in Santpoort-Noord is een van de kerken die mogelijk aan de eredienst wordt onttrokken.

Theo Plasschaert
Haarlem

Er dreigt een kerkenkaalslag in het Bisdom Haarlem. De Pieterkerk in IJmuiden, de Naaldkerk in Santpoort-Noord en het Kruispunt in Velserbroek worden mogelijk de dupe.

Dat blijkt onder meer uit een advies van de stuurgroep onder leiding van Pals Brust dat in opdracht van de Franciscusparochie i.o. is opgesteld.

De opdracht om de krachten te bundelen, is al een jaar of vijf geleden gegeven door de Bisschop van Haarlem.

Als het advies wordt overgenomen door het parochiebestuur i.o. en uiteindelijk wordt bekrachtigd door de Bisschop, zullen na een kort overgangstraject de Pieterkerk in IJmuiden, de Naaldkerk in Santpoort-Noord en de Mariakerk aan de Rijkstraatweg in Haarlem aan de eredienst worden onttrokken. Ook de activiteiten in het Kruispunt in Velserbroek zullen worden gestaakt.

Driehuis

De twee kerken die overblijven, zijn volgens het rapport van de stuurgroep de Adelbertuskerk aan de Rijksstraatweg als stadskerk en de Engelmunduskerk in Driehuis als dorpskerk.

Alleen hier zullen in principe elke zondag nog erediensten worden gehouden. De laatste kerk bestaat in april 125 jaar. In totaal zijn voor de nieuwe parochie twee priesters en een diaken beschikbaar, wat zeer aan de krappe kant is volgens de stuurgroep.

Directe aanleiding vormen de moeizame exploitatie door de teruglopende financiën en ook de staat van onderhoud van de diverse gebouwen. Die is nu redelijk goed, maar vormt op langere termijn een forse uitdaging.

De stuurgroep benadrukt dat activiteiten zoals doordeweekse vieringen en projecten voor en met vrijwilligers wel zullen blijven bestaan. Dit om de ruim tienduizend gelovigen nog zoveel mogelijk faciliteiten te kunnen bieden en de harde terugval naar mogelijk nog maar twee kerkgebouwen te verzachten.

Het parochiebestuur i.o. moet volgens vice-voorzitter Henk van der Weiden de komende maanden eerst een besluit nemen over de aanbevelingen van de stuurgroep, om daarop ook het beleid voor de komende tien tot tien tot vijftien jaar te kunnen baseren.

„Wij verwachten dat Bisdom Haarlem dit jaar nog het definitieve oordeel zal geven.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.