Telstar is klaar voor eredivisie: vrouwenploeg moet wachten op beslissing KNVB

Voormalig Telstar-speelster Suzanne Admiraal was met Heerenveen even terug in Velsen-Zuid waar men hoopt op een terugkeer van Telstar in de eredivisie van het vrouwenvoetbal.© Foto United Photos/Ron Pichel

Velsen-Zuid

Er was onbegrip en ongeloof na de afwijzing vorig seizoen door de KNVB. Een nieuw bidbook moet de voetbalbond nu alsnog over de streep trekken. VVK Telstar wil namelijk in het nieuwe seizoen instromen in de eredivisie voor vrouwen.

In het Rabobank stadion in Velsen-Zuid, dat als thuisbasis moet gaan dienen, werden vrijdagavond de plannen nog eens onder de aandacht gebracht.

Het opgestelde bidbook werd deze week ook aangeboden aan de negen clubs die momenteel met een vrouwenteam op het hoogste niveau acteren.

Ook op het bondsbureau van de voetbalbond in Zeist werd een exemplaar achtergelaten. Donderdag is er een bijeenkomst van eredivisieteams en vertegenwoordigers van de KNVB. Daar zal ook gesproken worden over de plannen en wensen van VVK Telstar.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De plannen worden overigens ondersteund door onder andere Dyanne Bito. De oud-speelster van Telstar en 146-voudig international heeft zich als ambassadrice aan VVK Telstar verbonden.

Vooruitlopend op een positief antwoord zit VVK Telstar zowel organisatorisch als sportief niet stil.

Een groep geselecteerde speelsters werkt zo nu en dan een oefenwedstrijd af. Vrijdagavond werd aangetreden tegen eredivisionist Heerenveen. Nadat eerder hoofdklasser DSS en topklasser Wartburgia waren verslagen leverde dit duel een 0-2 nederlaag op.

,,Het was echt een topwedstrijd voor ons”, zegt De Winter. ,,Ik denk dat de uitslag een goede afspiegeling is van de wedstrijd.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het resultaat geeft overigens wel aan dat de beoogde selectie van Telstar zich duidelijk niet heeft laten wegspelen.

Perspectief

De stichting Vrouwenvoetbal Kennemerland (VVK) werkt al enige tijd aan een professionele opleidingsstructuur in Kennemerland en omstreken. Daarbij wil het het daaruit voortkomende talent met een eredivisieteam perspectief op topvoetbal bieden. Daarvoor zou een terugkeer van Telstar op het hoogste niveau zeer welkom zijn.

De Velsense club begon in 2011 met een team in de eredivisie nadat AZ was gestopt met vrouwenvoetbal. De ploeg speelde op het hoogste niveau tot het voorjaar van 2017, toen het team doorging als VV Alkmaar.

Hans de Winter, manager van de academie waar speelsters vier keer in de week extra kunnen trainen, heeft een positief gevoel.

,,We hebben de afgelopen twee jaar niet stil gezeten en durven te stellen dat alle denkbare toekomstige voorwaarden zoals door de KNVB opgesteld, door ons zijn ingevuld. We hebben geen negatieve respons op onze plannen gehad. Het enige wat we wel horen, is of het goed is voor de spreiding. Met Alkmaar en Ajax hebben we natuurlijk al twee teams in de eredivisie in de buurt. Overigens hebben we met Alkmaar duidelijke afspraken gemaakt over clubs, speelsters en sponsoring. Voor ons is het Noordzeekanaal een natuurlijke grens van ons gebied. Dat ADO’20 uit Heemskerk wel bij ons is aangesloten, komt omdat die club daar zelf om heeft gevraagd. Zij vonden ons dichter bij.”

De Winter hoopt wel dat de KNVB snel een beslissing neemt.

,,Vorig jaar kregen we op 31 mei te horen dat we niet zouden worden toegelaten. Het zou lekker zijn als we voor het einde van de maand duidelijk hebben. We hebben speelsters rondlopen die een keuze qua school moeten maken. Anderen moeten mogelijk afspraken met hun werkgever gaan maken. We hebben een team klaar staan en ook aan tal van randvoorwaarden hebben we al voldaan.”

Budget

Zo is een groot deel van de begeleidende staf al geregeld. Ook is de helft van het benodigde budget al toegezegd. VVK Telstar denkt voor het eerste seizoen 250.000 euro nodig te hebben om een team op het hoogste vrouwenniveau actief te laten zijn.

Binnen enkele seizoenen zou dat budget overigens wel verdubbeld moeten zijn. Het past bij de ambities van de organisatie die een breed draagvlak kent. Zeventien regionale clubs hebben zich aangesloten bij het platform Vrouwen Voetbal Kennemerland.

Zij staan achter de plannen en willen waar mogelijk meewerken. Het is nu echter wachten op de bond. Staan zij een tiende ploeg in de eredivisie toe?

Meer nieuws uit Telstar

Meest gelezen