Ongekende Nederlandse medailleoogst bij EK indooratletiek

Dafne Schippers op de 60 meter tijdens het EK Indoor Atletiek 2019 in Glasgow.© ANP

Marco Knippen
Glasgow

De Nederlandse atletiek beleefde zaterdagavond een ongekende 45 minuten. In dat tijdsbestek veroverde de Oranje-equipe bij het EK indoor in Glasgow vier medailles. Nog bijzonderder was dat het twee keer een ‘dubbelslag’ betrof.

Lisanne de Witte uit Castricum tekende voor de inleiding, met een derde plaats op de 400 meter. Tony van Diepen uit Heerhugowaard kleurde het op dezelfde afstand ook met brons verder in, met als extra bonus een Nederlands indoorrecord (46,13 seconden).

Lees ook: De Witte uit Castricum vecht zich naar brons op 400 meter EK indoor [video]

Dafne Schippers bewees vervolgens met zilver op de 60 meter dat zij op belangrijke momenten nog altijd weet te pieken en Joris van Gool bezegelde het unicum door op dezelfde sprintafstand naar de derde plek te snellen.

Joris van Gool op de 60 meter tijdens het EK Indoor Atletiek 2019 in Glasgow.© ANP

De podiumklasseringen van De Witte en Schippers kwamen niet onverwacht, aangezien zij internationaal al eerder in de prijzen vielen.

Schippers veroverde immers op de sprint wereld- en Europese titels en was als eens de olympische nummer twee op de 200 meter. En De Witte beleefde vorige zomer bij het EK in de buitenlucht in Berlijn haar doorbraak met brons op de 400 meter.

Lees ook: Heerhugowaarder Van Diepen pakt brons op 400 meter Ek indoor in record [video]

Van Diepen en Van Gool golden daarentegen voor de buitenwacht als onbeschreven bladen, en stonden tot voor kort in de schaduw van respectievelijk Liemarvin Bonevacia en Churandy Martina.

Saillant detail: Van Diepen loste Bonevacia, die twee jaar geleden in Belgrado brons veroverde, als nummer drie van Europa af.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen