Premium

Haarlemse internetpioniers starten ’Uber voor ingrediënten geneesmiddelen’

Haarlemse internetpioniers starten ’Uber voor ingrediënten geneesmiddelen’
Tim Verbeek en Ammar Badwy van het nieuwe Haarlemse bedrijf pharmaoffer.com.
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Haarlem

Internetbedrijf Uber heeft de taxiwereld opgeschud, Airbnb doet hetzelfde met de hotels. Haarlemmers Ammar Badwy en Tim Verbeek (beiden 29) hebben dezelfde ambitieuze plannen voor de internationale grondstoffenhandel voor medicijnen. In hun ogen een conservatieve wereld waar de geneesmiddelenmakers soms maar moeizaam aan hun ingrediënten komen.

De twee Haarlemmers hebben hun intrek genomen in een bedrijfsverzamelgebouw in de Waarderpolder, waar ze verder werken aan hun internetplatform pharmaoffer.com. Het idee voor dit platform komt van Badwy, die eerder werkzaam was bij de Haarlemse groothandel voor medicijnengrondstoffen Duchefa.

In de praktijk bestellen de geneesmiddelenmakers, zoals het Spaarne Gasthuis of apothekers, hun ingrediënten bij de groothandel. De groothandel zoekt in het eigen netwerk naar deze grondstoffen, die meestal in India of China worden gefabriceerd. Na diverse tussenschakels komen de ingrediënten bij de medicijnmaker terecht - in vaktermen de magistrale bereider.

Hert bedrijf pharmaoffer.com wil af van de overbodige tussenschakels tussen fabrikant en geneesmiddelenmaker, legt Badwy uit. Het is een platform waarop de leveranciers van tienduizend grondstoffen van medicijnen staan, die voor de fabrikanten soms lastig te vinden zijn. Een mogelijke klant zou het Academisch Medisch Centrum kunnen zijn, dat kortgeleden zelf is begonnen met de fabricage van goedkope geneesmiddelen tegen taaislijmziekte. De medicijnbereiders van het AMC moeten de wereld afspeuren om de juiste grondstoffen te vinden.

In de miljardenbusiness van de medicijnhandel vormt Nederland maar een piepklein gedeelte van onze markt, vervolgt Badwy. ,,Producenten van geneesmiddelen zijn onze doelgroep, maar ook ziekenhuizen en gewone apothekers.’’

Verbeek vult aan: ,,Ons ideaal is dat ook de apotheker uit Kenia en die uit Egypte op deze manier aan de goede grondstoffen kunnen komen. Voor deze mensen is dat nu soms heel lastig of onmogelijk.”

Vraag is hoe het piepjonge bedrijf waarborgt dat de grondstoffen van goede kwaliteit zijn en zijn voorzien van de juiste keurmerken. Bij geneesmiddelen is de kwaliteit immers letterlijk van levensbelang. Volgens Badwy is op hun website een link te vinden van de medicijnfabrikanten naar de officiële controleurs, zoals de Amerikaanse Federal Drugs Agency of de Europese Medicijn Autoriteit. ,,De magistrale bereiders weten zo dat de grondstoffen aan alle kwaliteitseisen voldoen.’’ Verbeek: ,,De klant en de leverancier kunnen via onze site ook chatten, onderhandelen en zo tot een bestelling komen.’’

Het Haarlemse bedrijf, gestart dankzij externe financiers, is nu enkele maanden op weg en volgens Badwy en Verbeek loopt het goed met de klanten. Uit diverse landen hebben apothekers zich via het platform gemeld om medicijnen te bestellen.

Vanuit de geneesmiddelenmakers is de animo tot nog toe geringer. Badwy: ,,Als we ze spreken zijn ze heel enthousiast, maar er zijn nog geen echte leveringen.’’ De twee Haarlemmers willen het internetplatform dit jaar verder perfectioneren en de eerste bestellingen moeten tot stand komen. Bij elke order gaat 3 procent naar het platform. De ambities zijn grenzeloos van Badwy en Verbeek. Zij weten: ook Uber en Airbnb zijn klein begonnen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.