Premium

KNVB kan De Waard uit Telstar halen, maar je haalt Telstar niet uit De Waard

KNVB kan De Waard uit Telstar halen, maar je haalt Telstar niet uit De Waard
Algemeen directeur Pieter de Waard: ’we kunnen pas rusten als we met alle vertegenwoordigde elftallen wereldkampioen zijn.’
© Foto united photos / rob van wieringen
Velsen-Zuid

Al twaalf jaar probeert Pieter de Waard als algemeen directeur van Telstar voor meer solidariteit in het vaderlandse voetbal te zorgen. Zonder succes, hij is de eerste die het toegeeft. ,,Dan zal ik maar bondsvoorzitter van de KNVB moeten worden.”

Huidig bondsvoorzitter Michael van Praag vertrekt eind dit jaar. De 58-jarige De Waard is de eerste en tot dusverre enige die zijn sollicitatie openbaar heeft gemaakt.

,,Samen met Telstar zijn we al jaren bezig om veranderingen te weeg te brengen. Dat alleen maar zeggen en propaganderen schiet weinig op, dus het is tijd dat ik zelf bondsvoorzitter word.”

De Waard maakt zich bijvoorbeeld al jaren druk over de verdeling van de televisiegelden onder professionele voetbalclubs.

,,Ik wil dat er meer eerlijkheid komt in het verdelen van de baten en lasten over alle clubs. Nu worden alleen de grotere clubs er beter van. Ook moeten we onze maatschappelijke verantwoording nemen. Steeds meer jonge amateurs stoppen met voetballen. Er worden al goede initiatieven genomen om dit tegen te gaan. Ik zou zeggen: stop met het betalen van hoge premies aan internationals die al multimiljonair zijn en investeer dit geld in goede scholing van trainers.”

De Waard geeft aan dat zijn kandidatuur losstaat van Telstar. ,,Maar je kunt Pieter wel uit Telstar halen, maar Telstar niet uit Pieter.” De Waard heeft dan ook een uitgesproken mening over de voorwaarden die nu worden gesteld aan amateurverenigingen om door te stromen naar het professionele voetbal.

,,Ik snap de verenigingen die ageren tegen een promotieregeling. Ze worden opgezadeld met allerlei regels en kosten. Dat geldt ook voor de clubs die van de eerste divisie naar de eredivisie promoveren. Dat is buitenproportioneel, ze gaan op die manier bijna failliet. Je zou een meer hybride vorm moeten vinden tussen amateur en professioneel.”

De rol van bondsvoorzitter zal anders zijn dan dat Michael van Praag het nu invult. De voormalig voorzitter van Ajax houdt zich ook met internationale zaken bezig omdat er geen secretaris-generaal was binnen de KNVB. ,,Maar Gijs de Jong is benoemd tot secretaris-generaal. Mocht ik worden gekozen dan ga ik dus over de binnenlandse zaken. Het land in en zorgen dat dingen nog beter worden.”

De bondsvoorzitter wordt niet gekozen. Er is een speciale commissie met afgevaardigden van de KNVB, profclubs en amateurverenigingen en een recruitmentbureau ingesteld om de kandidaat naar voren te schuiven. De Waard stuurt aan op een verkiezing onder de zestig leden van de bondsvergadering. ,,Ik wil bij clubs langs om mijn verhaal te vertellen.”

De laatste jaren zijn in het Nederlandse voetbal verschillende pogingen gedaan om de structuur van het voetbal. Vaak zonder succes. De Waard denkt slagvaardiger te kunnen zijn.

,,Ik ben wars van politiek. Uiteindelijk gaat erom dat we Nederland vooruit helpen. We zijn pas tevreden als het Nederlands mannenteam, de vrouwen, het zaalvoetbalteam en het strandteam wereldkampioen zijn.”

Meer nieuws uit Telstar

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.