Drukte bij Klimaatmars in Amsterdam: ’Hoe ziet mijn wereld eruit als ik zo groot ben als jij?’

© Foto ANP /Robin van Lonkhuijsen

ANP
AMSTERDAM

In de stromende regen hebben zondag tienduizenden mensen in Amsterdam meegelopen met de landelijke Klimaatmars. Volgens de organisatie kwamen er zo'n 40.000 betogers naar de hoofdstad om hun stem te laten horen voor een eerlijker klimaatbeleid. Onder de demonstranten waren veel ouders met kinderen, die aandacht vroegen voor hun toekomst.

De mars begon vanwege de drukte al voordat het officiële programma op de Dam was afgelopen. Onder anderen Claudia de Breij en Typhoon traden op en er waren toespraken van de initiatiefnemers van de scholierenstaking voor het klimaat.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Onder de betogers zijn ook veel kinderen. Ze dragen tekstborden als: ’Hoe ziet mijn wereld eruit als ik zo groot ben als jij?’ en ’Mag ik ook nog wat?’ en ’Red de aarde’. Onder meer Shell krijgt er van langs van de demonstranten. Afgevaardigden van de SP dragen bordjes met ’Zij verkloten het klimaat, maar wij moeten korter douchen. Shell no!’ en een omgevormd Shelllogo met middelvinger.

© Foto Holland Media Combinatie / Jan Vriend

Eshter en Lotte uit Zaandam.© Foto Holland Media Combinatie / Jan Vriend

De mars is om 13.00 uur begonnen met optredens van Claudia de Breij en Typhoon en toespraken van klimaatwetenschapper Heleen de Coninck en enkele initiatiefnemers van de scholierenstakingen voor het klimaat. Zo’n vijftig maatschappelijke organisaties en politieke partijen hebben zich bij het protest aangesloten, dat wordt georganiseerd door Milieudefensie, FNV, Oxfam Novib, Greenpeace, DeGoedeZaak en de Woonbond.

Video Holland Media Combinatie / Mieke van Zuijlen

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Heleen de Coninck, hoofdauteur bij het wetenschappelijke VN-klimaatpanel IPCC, sprak de aanwezigen op de Dam eveneens toe. ,,Nederland verandert snel en met of zonder ambitieuze klimaatambities: Nederland zal nooit meer hetzelfde zijn.'' Volgens haar kunnen we nog wel iets doen, maar dringt de tijd. ,,We hebben nog keus, we kunnen er nog voor zorgen dat de aarde anderhalve graad opwarmt in plaats van twee.''

En dat maakt al een groot verschil voor de hoeveelheid koraal die dreigt te verdwijnen, wat grote gevolgen heeft voor het leven in de zee, aldus De Coninck. Ook maakt het veel uit voor de hoeveelheid planten en dieren en de onomkeerbaarheid van het smelten van het ijs op de polen. ,,Onze dijken zijn daar niet op berekend'', waarschuwde ze.

Rond 14.30 arriveerden de eerste demonstranten op het Museumplein, waar de actie eindigde. Doorweekt keerden ze vanaf daar weer huiswaarts.

Henk Wildschut, een leraar uit Rijnsburg, loopt ook mee met de mars.

Lees ook:

Commentaar: Klimaatverandering is geen politiek probleem, dus laten we ons hoofd koel houden

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.