Ieders grootste nachtmerrie is een Berrie

De kamermeisjes vormden de kers op de taart van Zilt.© Foto United Photos/Paul Vreeker

Mitzie Meijerhof
IJmuiden

Wie een cruise maakt komt geheid types als Berrie tegen. Goeie reden om het niet te gaan.

Cruiseschip Jellicle van kapitein Gerrits (Arjan Odijk) is waar Zilt zich afspeelt. Frank Heeremans ontwierp het voortreffelijke decorontwerp met een hoofdrol voor de draaitrap. Daarnaast een boven- en benedendek met stuurhut en de lounge waarin de scheepsband van Bas Jongsma zichtbaar was.

Normaal gesproken zie je, als je mazzel hebt, drie centimeter van zijn hoofd uit de orkestbak steken, in Zilt blijk hij ook nog eens heel aardig toneel te kunnen spelen.

Jellicle zet koers richting Sicilië met aan boord de terminale Kaat van den Heuvel (Renate Rouwen), het stel Penning (Rebecca Bakker en Allard Derksen) dat nooit had moeten trouwen, het suffe echtpaar Baron (Els Rill-Odijk en Jos Diekstra), hun dochter en wereldverbeteraar Lotte (Pip Berger), haar stotterende vriend Roel (Wouter Wensink) en droeftoeter Berrie de Groot (Elbert Kooij). Stuk voor stuk briljant gespeelde rollen. Berger en Wensink bijten het spits af.

Op dat moment nog op de ’Loveboat’ maar gedurende de reis drijven ze uit elkaar. Kaat geniet van het leven maar moet het loslaten. Kromme tenen bij de Baron’s. Vraag hem of hij een glas wijn bij het eten wil geeft zij antwoord ’nee dat lust hij niet’, van die types. Absolute glansrol was voor Berrie, de nachtmerrie van elke vakantieganger. Wat een kotskerel.

Het lied ’Wees een hufter’ is hem op het lijf geschreven. Type Trump waar niets dan bagger uitkomt. Samen met Allard Derksen zingt hij een geweldig dronkenmanslied. Ontzettend leuk uitgespeelde rollen zijn die van het echtpaar Penning dat elkaar ergens in hun huwelijk is kwijtgeraakt.

Tijdens de reis kruist het schip een bootje vluchtelingen. Ze komen aan boord. De acht ontheemden zingen ’Vaarwel mijn vaderland’ prachtig. Petje af voor Patty Boeske die de choreografie maakte. Zelfs verspreid over het toneel maakten de vluchtelingen een volkomen verloren indruk. Kitty Koster (Suzanne Besseling) zwaait de scepter over het personeel dat opgescheept wordt met de extra ’gasten’. Mooi bezongen in het lied ’Als wij niks doen’.

Nachtegaal

De liedjes die gezongen worden zijn bestaande musicalnummers. Rebecca Bakker en Alma Wolfs schreven er eigen teksten op. Dat hebben ze, samen met Bas Jongsma, ongelooflijk goed gedaan.

AHA mag zich gelukkig prijzen met het hoge vocale niveau van de cast. Dat maakt dat de full-cast nummers en de solo’s als een huis staan. Rebecca Bakker schittert in het letterlijk adembenemende lied ’Niet trouwen’, bijgestaan door Louise Rollenberg-Tuijn die met haar stembereik de glazen doet knallen.

Nachtegaal van de avond is Renate Rouwen die in haar rol even fragiel als krachtig is en dat net zo makkelijk vertaalt in haar zangkwaliteit. Mooi en humoristisch is het moment waarop ze de worstelende en stotterende Roel naar zijn eigen leven laat kijken. Met het Pieslied krijgen matrozen Titus van Baerle (Esther Holtz) en de door heimwee geteisterde Jos van Os (Arjen Hinloopen) de lachers op de hand. Hilarisch is het zangtrio de Toppers bestaande uit Bea Tunteler, Arno Hillege en Baris Kirik.

Veelal op de draaitrap in over the top outfits (Marjolein Koster) zingen ze erop los. Ik overweeg een cruise want zonder types als Berrie is het leven maar saai. Zilt van AHA Productions was alles behalve saai. Prachtavond.

Gezien

Musical Zilt van AHA Productions in Stadsschouwburg Velsen in IJmuiden, zaterdag 9 maart. Script: Alma Wolfs en Rebecca Bakker. Regie: Alma Wolfs en Anouk Rutten. Muzikale leiding: Bas Jongsma.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.