Veel basisscholen in de IJmond gaan dicht vanwege staking
De meeste basisscholen in de IJmond zijn vrijdag gesloten vanwege de staking van leerkrachten op die dag. Op de middelbare scholen vallen wel sommige lessen uit maar de scholen blijven open.
Dat blijkt uit informatie van de scholen en overkoepelende schoolbesturen. De Algemene Onderwijsbond voert deze week actie met de FNV tegen onder andere de toenemende werkdruk en het tekort aan leerkrachten. De actieweek mondt uit in een landelijke stakingsdag op vrijdag 15 maart.
De scholen van stichting OPO IJmond, Fedra en Atlant hebben ervoor gekozen om de deuren op de stakingsdag te sluiten. In een brief aan de ouders laat Annemarie Trouw, voorzitter van het college van bestuur van Atlant weten dat er serieus in het onderwijs geïnvesteerd moet worden. Een van de belangrijkste knelpunten is het lerarentekort. Dat dreigt volgens Trouw ’alleen maar groter te worden’. „De kwaliteit van het onderwijs staat onder druk.” Speciale basisschool De Zeearend, onderdeel van Fedra, blijft overigens wel geopend.
Zorgen
John Keunen, voorzitter van het college van bestuur van schoolbestuur Fedra, deelt de zorgen van de stakende leerkrachten maar stond niet te juichen bij de nieuwe staking. „Staken voor het lerarentekort is niet het geëigende middel. Dat doe je als je meer geld wil en dat speelt nu minder bij deze actie.” Toch onderschrijft hij de problemen in het basisonderwijs die de actievoerders aankaarten. „We hebben geluk gehad dat de griepepidemie meeviel dit jaar waardoor we niet in grote problemen kwamen. Maar het ging allemaal maar net.” Zijn sommige scholen in de Zaanstreek al overgegaan tot een vierdaagse schoolweek, Keulen waarschuwt dat als de situatie niet snel verbetert, daar ook op de Fedrascholen sprake van kan zijn. „Als je geen personeel hebt, houdt het op.”
Bij stichting Tabijn zijn verreweg de meeste scholen wel geopend hoewel er sommige leerkrachten toch gaan staken. Twee Tabijnscholen gaan wel dicht. Welke dat zijn kon een woordvoerster vrijdag niet zeggen. Maar uit een brief aan de ouders blijkt dat Tabijnschool De Kornak in Uitgeest een van die scholen is die dichtgaat komende vrijdag. Bij de Kornak is het leerkrachtentekort, een van de actiepunten, een heikel punt zo blijkt uit de ouderbrief. Onlangs waren er op een dag vier leerkrachten ziek op de school en was er geen vervanging te vinden, zo schrijft de school.
Gaan sommige leerkrachten alleen naar de landelijke manifestatie op vrijdag, bij de Heemskerkse basisschool De Lunetten pakt men het serieuzer aan. Maandag gaan leerkrachten verkleed als ’ander typetje’ als ludieke verwijzing naar de vervangingsproblematiek. En op dinsdag komen leerkrachten in het rood gekleed en wordt kinderen gevraagd hetzelfde te doen omdat het ’Code Rood’ in het onderwijs is. Op woensdag worden de groepen voor even volgepakt in één klas zodat ouders kunnen zien ’hoe zo’n grote klas nou voelt’, aldus een brief aan de ouders.
Bij middelbare scholen is het nog even koffiedik kijken hoeveel docenten er gaan staken. De meeste scholen waarschuwen wel dat er lessen uit kunnen vallen. Bij het Vellesan College bijvoorbeeld hebben tot nu toe tien tot vijftien docenten aangegeven dat ze gaan staken.
Toekomst
Net zoals bij het Ichthus Lyceum in Driehuis. Rector Alexander Volmer van het Ichthus vindt de staking ’heel begrijpelijk’. ,,Als je ziet wat er gevraagd wordt van het onderwijs. Dat is enorm. En we moeten zorgen dat het ook in de toekomst goed blijft hoewel de problemen in het basisonderwijs van nu van een andere orde zijn dan in het voortgezet onderwijs. Maar ook in het voortgezet onderwijs hebben we moeite om leraren te vinden.’’