IJmuiden eindelijk sterkste in de derby tegen Stormvogels

Joshua Dominggus scoort de 0-2, omdat Kay Keus te laat is om in te grijpen.© Foto United Photos/Paul Vreeker

Rinus van der Lugt
IJmuiden

Driemaal had VV IJmuiden trainer Anthony Correia geen kans gezien de derby tegen Stormvogels tot een goed einde te brengen. Bij de vierde editie had de naar Odin’59 vertrekkende oefenmeester zaterdag eindelijk het gelukmakende gevoel dat zijn spelers kans hadden gezien plaatsgenoot Stormvogels de baas te blijven: 0-2.

,,Hé, hé”, klonk het opgetogen uit zijn mond terwijl hij de felicitaties van de aanhang in ontvangst nam. ,,Is het dan toch gelukt.” Wat hem echter nog meer tevreden stelde was dat aan deze zege niets was af te dingen.

,,De spelers hebben hun opdracht perfect uitgevoerd”, aldus de trainer. ,,Wij zijn ook bijna niet in de problemen geweest. Even leek Stormvogels terug te komen, maar toen hield doelman Tom Hoogendijk ons in de race.”

Stormvogels-trainer Sjaak Lettinga had het van de week al gezegd; ,,Wij zijn de underdog. IJmuiden heeft de tweede periode gewonnen en is aan een sterke reeks bezig. Wij moeten echter winnen, want wij moeten bijblijven in de race om een plaats in de nacompetitie.”

Willen de ’vogels’ echter voor een prijs gaan, dan zullen de spelers in de nog te spelen duels het gras moeten gaan ’opvreten’. Tegen IJmuiden was dat zeker niet het geval. Bijna op alle onderdelen bleken de bezoekers over meer inhoud te beschikken. Dat dit werd uitbetaald in winst was dan ook volledig verdiend.

IJmuiden, voortgedreven door de harde wind, kwam gedreven uit de startblokken. ,,Ik had verwacht dat Stormvogels veel feller zou spelen”, aldus Correia. ,,Maar dat was niet het geval.” Hoewel een groot aantal toeschouwers het weer had getrotseerd, werd het publiek niet echt op hun wenken bediend door de spelers.

Goed voetbal was ook niet mogelijk, want het ene moment scheen de zon, terwijl bij een ander moment de spelers bijna van het veld werden geblazen en ook nog eens een enorme hoosbui te verwerken kregen.

Omdat de thuisploeg de eerste helft zonder kleerscheuren was doorgekomen, was de verwachting dat met het windvoordeel een enorme bombardement op doelman Hoogendijk zou plaatsvinden.

De spelers waren echter nauwelijks uit de kleedkamer of Bas van den Oever schermde de bal uit een voorzet van Joshua Dominggus niet voldoende af waardoor Mick Dubbelaar de 0-1 achter doelman Floris Serné kon tikken.

Vanaf dat moment bleek dat trainer Lettinga geen spelers in zijn selectie heeft rondlopen die in staat zijn de schouders er onder te zetten. De spelers spelen veel te plichtmatig, waarbij niemand over voldoende technische bagage beschikt een ontmoeting een andere wending te geven.

De bezoekers bleven - onder aanvoering van de sterk spelende Niels Stoker - probleemloos overeind. De weinige keren dat Stormvogels wel een opening wist te vinden, was Hoogendijk paraat.

Na een uur wist Dominggus het kleine beetje hoop dat de ’vogels’ nog koesterden, aan diggelen te schieten door na een fraai combinatie de 0-2 binnen te schieten.

Stormvogels-IJmuiden 0-2

46. Dubbelaar 0-1, 60. Dominggus 0-2.

Stormvogels: Serné; Van dan Oever (63. Dardouh), Van Eijk, Jansen, Bruinsma; Blok, Scholten, Willemse, Keus (63. Wolthuis); Ezeoke, Leone (78. Van Nieuwkoop).

IJmuiden: Hoogendijk; Prinsse, Stoker, Hille, Blok; Van den Berghe (75. Hille), Post (61. Van Essen), Heeres; Dubbelaar (77. Othman), Schol, Dominggus.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen