RKVV Velsen is JOS te machig

Rens Greveling wordt het scoren belet door doelman Teddy Janssen united photos rob van wieringen

Bart Slegers
Driehuis

Koploper JOS Watergraafsmeer vertrok na negentig minuten met de staart tussen de benen uit Driehuis. Geen moment liet Velsen de technisch vaardige Amsterdammers in de wedstrijd komen en met echte Amsterdamse bluf hield de thuisploeg een meer dan verdiende 3-0 zege over aan de topper.

Trots was trainer Martin Haar na wat hij zag in de stromende regen. Waar Velsen op 21 oktober 2018 de enige nederlaag leed, heeft zijn ploeg louter grote stappen gemaakt naar volwassenheid.

Toen was JOS net bovenliggend, maar zondag op een bijveld met kunstgras was het spel ondanks de weersomstandigheden hartverwarmend.

Vooraf was iedereen huiverig. Het duel werd vanwege de regen verplaatst van echt naar kuntsgras en dat zou JOS in de kaart spelen. Maar vanaf het eerste fluitsignaal klapte Velsen erop. Geen meter kreeg JOS om te ademen.

Vooral het trio op het middenveld speelde daarin een cruciale rol. Angelo Beck, Rens Greveling en Zeno van Ooijen waren de vormgevers van het Velsen-spel.

Waar Beck en Greveling steeds weer het balbezit heroverden, moest Van Ooijen de aanval in stelling brengen. Overigens zonder de rest van de ploeg tekort te doen. Juist dat collectief maakt Velsen zo sterk.

,,Dat is waar we al maanden mee bezig zijn”, zo legde Haar zijn tactiek uit.

,,Als we JOS ook maar even laten voetballen zoals ze kunnen spelen, heb je een probleem. We zijn zo fit dat we het negentig minuten kunnen volhouden. Wat we graag zien, doet iedere speler met volle overgave. En dan kunnen we ver komen dit seizoen. Het verschil met ploegen als JOS en Boshuizen is dat wij mogen en niet hoeven.”

Haar heeft de spelers voor het seizoen één belangrijke ambitie voor ogen gehouden. ,,Speel ergens voor en zoek je uitdaging. Of je nou prof of amateurvoetballer bent. Als je sport, wil je het uiterste uit jezelf halen. Ik zie dat gelukkig heel vaak terug in het spel.”

Wat is het plafond van deze ploeg? Velsen zit ook nog in de beker, nederlagen zijn heel schaars dit seizoen en het spel is vaak heel attractief. Glimlachend is Haar duidelijk over het bekeravontuur.

,,Als we echt om de prijzen gaan spelen, zal de competitie voorrang krijgen. Laatst speelden we drie duels in de week en zag je tegen Hillegom dat we het laatste half uur problemen kregen.”

JOS kreeg in de volle negentig minuten een halve kans, waar Velsen nog clementie had met de hoofdstedelingen. Als Bastiaan Scholten, Giovanni Dors en Van Ooijen nog iets scherper waren geweest, werd het een afstraffing.

Uit een voorzet van Plug kopte Marc Kloosterboer verdiend de 1-0 binnen. Vlak voor de rust bekroonde Van Ooijen een ijzersterke helft met een strakke schuiver: 2-0.

Na de rust bleef de storm van JOS uit en gaf Velsen het uitstekende optreden een passend slotakkoord. Invaller Patrick Castricum rondde een assist van Ooijen knap af.

RKVV Velsen-JOS Watergraafsmeer 3-0

32. Kloosterboer 1-0, 41. Van Ooijen 2-0, 87. Castricum.

Velsen: Pels; Zuiverloon, Plug, Van Dam, Gutteling; Greveling (88. Lamers), Beck, Van Ooijen; Dors (77. Castricum), Scholten, Kloosterboer (90. Van de Meer).

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen