Commentaar: Klimaatverandering is geen politiek probleem, dus laten we ons hoofd koel houden
De klimaatmars, zondag.© Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen
Terwijl de hemel de sluizen open heeft gezet, lopen duizenden bezorgde Nederlanders zich zondag warm in Amsterdam voor het klimaat. Die koude douche is misschien wel symbolisch voor de wijze waarop inmiddels in dit land naar het probleem van de opwarming van de aarde wordt gekeken.
Kort door de bocht genomen neemt het aantal mensen dat twijfelt aan de diagnose harder toe dan de bereidwilligheid van de overblijvers om de portemonnee te trekken. Temeer daar het beeld is ontstaan dat iedereen, behalve de vervuiler, gaat betalen om de planeet op de gewenste temperatuur te houden.
Het is daarom jammer dat de samenstelling van de organisatie achter de mars, nogal eenzijdig was. Een mengsel van Greenpeace, Oxfam Novib, Milieudefensie en de Woonbond, aangevuld met de aanvoerders van GroenLinks, D66, PvdA en de Partij voor de Dieren - het is tenslotte verkiezingstijd -, appelleert aan alle vooroordelen die twijfelaars zouden kunnen hebben over de onafhankelijke koers van de demonstranten.
En dat is jammer. De scholieren die donderdag de barricaden opgaan laten zich gelukkig nog niet in partijhokjes duwen. Zij weten dat klimaatverandering geen politiek probleem is. Klimaatverandering is links noch rechts, dus laten we ons hoofd koel houden.
Lees ook: Drukte bij Klimaatmars in Amsterdam: ’Hoe ziet mijn wereld eruit als ik zo groot ben als jij?’