’Burenruzie’ is nooit spannend: Onze Gezellen zet Akrides onder grote druk en wint ruim

Ruben van Scherpenberg van Onze Gezellen scoort tegen Akrides.© Foto United Photos/Paul Vreeker

Joris Zandbergen
Haarlem

Op papier is Onze Gezellen-Akrides een leuke basketbalderby, maar in de praktijk was het klasseverschil tussen beide teams te groot.

De Haarlemmers versloegen de IJmuidenaren met 85-55. Volgens coach Hans van Eeden van Onze Gezellen volgens hetzelfde recept als in de eerste wedstrijd tussen beide clubs: de guards van Akrides werden veertig minuten onder druk gezet.

Al na het eerste kwart was duidelijk dat de ’burenruzie’ geen spannende affaire zou worden. De thuisclub leidde na tien minuten met 32-13.

,,Tim van der Peet speelde voor ons een wereldwedstrijd’’, zei de Haarlemse coach. ,,Hij ging voorop en het hele team deed mee. We liepen meteen weg bij Akrides. Dat is vrij sterk onder de borden, dus moesten we zorgen dat de bal niet bij hun lange mannen kwam. Daarvoor moesten we wel de hele wedstrijd scherp blijven en dat waren we ook.’’

Akrides-coach Kostas Kaparounakis kon het verhaal van zijn collega/tegenstrever alleen maar beamen. ,,Vanaf de sprongbal liepen we achter de feiten aan. We kwamen niet onder de de druk uit die zij op ons zetten. Over de hele wedstrijd hadden we 33 keer balverlies, waaruit Onze Gezellen 35 punten maakte.”

,,Als liefhebber kon ik er wel van genieten dat zij veertig minuten lang doorgingen. Maar voor de toekomst moeten we zorgen dat we beter met dit soort druk omgaan, want de tegenstanders weten nu hoe ze ons pijn kunnen doen. We moeten onder de druk wegblijven en wat kalmer zijn. Hopelijk gaat het de volgende wedstrijd beter, als we tegen De Hoppers spelen.’’

Scores Onze Gezellen: T. van der Peet 20 (11 assists), Burger 16, Leferink 15.

Scores Akrides: Zonjee 14, De Pagter 11 (11 rebounds).

BV Hoofddorp was vorige week nog te sterk voor rodelantaarndrager Red Stars, maar tegen BV Amsterdam, de nummer twee van de ranglijst, had het team van coach Edward Spier het lastiger. De Hoofddorpers kwamen in de hoofdstad met 75-71 net tekort.

Het vrouwenteam van BV Hoofddorp ging in eigen his verrassend onderuit tegen het laaggeklasseerde Lokomotief uit Rijswijk: 58-68. Voor die eindstand hadden de ploegen een verlenging nodig, nadat het in de reguliere speeltijd 56-56 was geworden.

Door de nederlaag mist het team van coach Linda Somers aansluiting met de brede subtop van de promotiedivisie en daalt het zelfs een plekje op de ranglijst. ,,Dit is een beetje het verhaal van het hele seizoen’’, zei Somers. ,,Tegen sterkere tegenstanders voelen we ons vrij en spelen we beter. Tegen gelijkwaardige teams hebben we het moeilijk door de druk die we onszelf opleggen.’’

Tot de rust (36-26) verliep alles nog volgens plan voor de Hoofddorpsen, en hoewel ze wat wisselvalliger werden in het derde kwart, hadden ze nog steeds zo’n zelfde marge over bij de start van de vierde periode.

In die laatste tien minuten van de reguliere speeltijd kwam de thuisclub slechts tot twee punten, en ook in de extra vijf minuten maakte Hoofddorp maar twee punten. ,,De ervaring ontbreekt, er staat niemand op op zulke momenten’’, zei Somers.

Scores BV Hoofddorp: Klomp 13, Noordanus 12, Vader 11, Van der Molen 10.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen