Velsen draait de duimschroeven aan bij Rijkswaterstaat over sluisroute

Velsen draait de duimschroeven aan bij Rijkswaterstaat over sluisroute
Velsen

De gemeente Velsen wil niet langer aan het lijntje worden gehouden door Rijkswaterstaat over de afgesloten sluisroute. Er komt maar geen duidelijkheid over wanneer de route weer geopend wordt en Rijkswaterstaat wil tot nu toe niet meer spitsponten laten varen, zoals het college van burgemeester en wethouders wil. Na een jaar soebatten draait Velsen nu de duimschroeven verder aan.

Vooruitlopend op een overleg met Rijkswaterstaat eist Velsen nu echt duidelijkheid, zo blijkt uit een korzelige brief die het college aan Rijkswaterstaat heeft gestuurd. ,,Wij verwachten dat u deze keer echt met concrete punten komt’’, schrijft het college. Als dat niet gebeurt, dreigt Velsen weer met juridische stappen, maar dat traject is ’complex en langdurig’ en dat lost op korte termijn niks op, legt het college uit aan de gemeenteraad.

De irritatie over de afgesloten sluisroute en het gebrek aan meer compenserende maatregelen begint toe te nemen bij Velsen. Al sinds april is er overleg met Rijkswaterstaat, maar nog zonder resultaat. Rijkswaterstaat sloot vorig jaar de sluisroute af vanwege de veiligheid. En onlangs werd duidelijk dat de route niet snel opengaat. Rijkswaterstaat betaalt pas vanaf dit jaar de spitspont waardoor er elke tien minuten een afvaart is tijdens de spits. Maar Velsen vindt dat onvoldoende en wil dat de extra pont ook buiten de spits gaat varen.

De overlast voor de regio is groot door de afgesloten sluisroute. Zo zouden automobilisten op de route Thalia Theater-Tata Steel bijna zes kilometer omrijden en zijn ze minstens vijf minuten langer onderweg. En fietsers deden voor de afsluiting over dat ritje iets meer dan een kwartier, sinds de afsluiting 37 minuten. Daarnaast is de kans op files met 34 procent gestegen.

Tijdens het overleg op 21 maart moet Rijkswaterstaat duidelijkheid geven over wanneer de route opengaat. Rijkswaterstaat beloofde in november vorig jaar al dat ze aannemerscombinatie OpenIJ zou vragen een planning te maken over de sluisroute. Bijna vier maanden later is die er nog steeds niet. Daarnaast moet Rijkswaterstaat met concrete compenserende maatregelen, zo eist Velsen.

In een reactie laat Rijkswaterstaat weten dat ze Velsen tijdens het gesprek op 21 maart duidelijkheid geeft over de planning van de opening van de sluisroute. ,,Maar er moet nog een klap op gegeven worden. Dus nu weten we het nog niet. We zijn er nog naar het aan kijken. Het is niet eenvoudig’’, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Over het gebrek aan compenserende maatregelen, zegt de woordvoerder: ,,Dat beeld herkennen we niet zo. We betalen nu de spitspont.’’

Meer nieuws uit IJmond

Keuze van de redactie