Museum Dolhuys in Haarlem gaat dicht voor grote verbouwing

Het Dolhuys sluit de deuren voor een jaar© Archieffoto

Leontien van Engelen
Haarlem

Nog twee weken en dan sluit het Dolhuys, museum voor de geest, de deuren. Niet definitief, maar voor ongeveer een jaar.

Tot eind maart kan het museum aan de Schotersingel in de huidige vorm bekeken worden, daarna gaat het dicht. In het voorjaar van 2020 hoopt het Dolhuys na een complete make-over weer open te gaan.

In eerste instantie was het plan om tijdens de verbouwing een aantal zalen toegankelijk te houden, maar daar is toch van afgezien, aldus Carine Neefjes van het museum.

,,De werkzaamheden zijn dusdanig groots, dat er besloten is om helemaal dicht te gaan tijdens de renovatiewerkzaamheden en verbouwing, ook in verband met de veiligheid.’’ Het huidige museum, dat bestaat uit meerdere middeleeuwse gebouwen waaronder het voormalige Pest-, Dol-, en Leprooshuis, voldoet niet meer aan de eisen van een modern museum.

Het pand staat al enige tijd in de steigers omdat de gemeente, eigenaar van het gebouw, al bezig is met achterstallig onderhoud. Architectenbureau Verlaan en Bouwstra is druk bezig met de voorbereidingen op de nieuwe entree die aan de zijkant moet komen. De nieuwe inrichting van het museum wordt verzorgd door bureau Kossmann.deJong die ook in 2005 betrokken was bij de inrichting van het museum toen dat voor het eerst de deuren opende.

,,We hopen in november een groot jubileumfeest te kunnen houden in de Kapel, het oudste gedeelte van het museum, die dan hopelijk klaar is’’, vertelt Neefjes. ,,We willen dan ook een reünie houden met alle mensen die er gewerkt hebben en met oud-bewoners.’’ De grote heropening van het Dolhuys moet ergens in het voorjaar van 2020 plaatsvinden, zo is de verwachting.

Tot eind maart is het museum nog van dinsdag tot en met zondag tussen te bezoeken. In het laatste weekeinde, 30 en 31 maart, zijn er extra zogenoemde instap-rondleidingen te volgen waarbij het 700 jaar oude gebouw nog in de oude staat bekeken kan worden.

Zie www.hetdolhuys.nl

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.