Volop overheidssteun voor Assen, circuit Zandvoort krijgt geen cent
Max Verstappen traint voor de eerste Grand Prix van 2019.© foto EPA
Voor het binnenhalen van de Formule 1 krijgt Circuit Zandvoort geen cent subsidie. Het Noord-Hollandse circuit moet het sowieso stellen zonder financiële steun van de overheid. TT Circuit Assen, dat ook aast op de Formule 1, weet juist keer op keer geld van de belastingbetaler los te peuteren. Deze eeuw al acht miljoen euro.
Dat leert navraag van deze krant bij de provincie Drenthe en de gemeente Assen. De provincie investeerde de afgelopen twee decennia in totaal 5,7 miljoen euro in grondige vernieuwing van het circuit, laat een woordvoerster weten.
,,Investeringen hadden betrekking op de aanleg en renovatie van tribunes, de aanleg van parkeerplaatsen, het entreeplein, kantoren, racecontrol, de bouw van vip-boxen, facilitaire voorzieningen. Doel van deze investeringen was behoud van de Moto GP in Nederland.”
Het grootste bedrag, vier miljoen euro, kreeg het circuit voor de laatste bouwfase in 2016-2018. De provincie zegt dat de stichting TT Circuit zelf 53 miljoen euro uitgaf aan het opkalefateren van het circuit.
Lees ook: Gaat Formule 1 toch naar Assen? De Drentse nuchterheid maakt het verschil, zeggen ze zelf
Uitzonderingen
Drenthe verdiepte zich in elk geval bij het verstrekken van deze laatste bijdrage in de Europese regelgeving over staatssteun. De provincie beroept zich op uitzonderingen waarbij staatssteun wél verenigbaar is met de interne markt. Steun voor sportinfrastructuur en multifunctionele recreatieve infrastructuur vallen hieronder, aldus Drenthe.
Van de gemeente Assen kreeg het circuit recent twee miljoen euro voor de bouw van de nieuwe Winterdijktribune. Die werd daarmee voor de helft op kosten van de gemeenschap neergezet. Verantwoord vindt Assen, met name omdat de racebaan een belangrijke ’economische motor’ is voor de gemeente en de regio. En mooi meegenomen: met deze tribune erbij heeft het TT Circuit de langste tribune van Europa.
De gemeente Assen gaf onlangs ook een kwart miljoen euro uit aan uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen op het circuitterrein.
Lees ook: Veel meer klachten over herrie Circuit Zandvoort
Het contrast met de situatie in Noord-Holland is groot. Deze provincie gaf decennialang geen cent aan het circuit in Zandvoort, laat een woordvoerster weten. In de jaren negentig ging Noord-Holland na jaren onderhandelen akkoord met een bescheiden bijdrage aan vernieuwing en herstel van het circuit na het faillissement in 1987. Ook het Rijk betaalde mee. Voornaamste drijfveer van beide overheden was behoud en bescherming van het omliggende duingebied.
Van de gemeente Zandvoort kreeg Circuit Zandvoort nog nooit rechtstreeks subsidie. „Qua exploitatie heeft het circuit altijd zichzelf moeten bedruipen”, meldt een woordvoerster. De gemeente krijgt juist geld van het circuit, dat jaarlijks ruim drie ton erfpacht betaalt voor het terrein in de duinen.
Zandvoorts subsidiegeld is er alleen voor evenementen op of rond het circuit, zoals ’side-events’ van de Circuit Run en de Historic Grand Prix. Het gaat om bijdragen van 5000 tot 15.000 euro.