Als het aan de scholieren ligt wordt GroenLinks de grootste partij bij de verkiezingen

Een scholiere brengt haar stem uit voor de Scholierenverkiezingen.

Een scholiere brengt haar stem uit voor de Scholierenverkiezingen.© Foto ANP

Roel van Leeuwen
Haarlem

Als het aan de leerlingen van het voortgezet onderwijs en het mbo ligt, wordt GroenLinks de grootste partij bij de Provinciale Statenverkiezingen. Op de tweede plaats volgt de VVD. Daarna volgen de PVV en D66. Dat blijkt uit de uitslag van de Scholierenverkiezingen.

De verkiezingen werden gehouden door ProDemos. Vanwege de aanslag in Utrecht werd afgezien van de feestelijke bekendmaking van de uitslag op het provinciehuis in Haarlem.

GroenLinks kan dit jaar rekenen op 20,6 procent van de stemmen, gevolgd door de VVD met 14,2 procent. In 2015 was de PVV met bijna 20 procent van de stemmen nog de grootste partij bij de Scholierenverkiezingen, maar nu krijgt deze partij de steun van 12,1 procent van de scholieren. D66 is de vierde partij met 11 procent van de stemmen.

Nieuwkomers Forum voor Democratie en DENK zijn goed voor respectievelijk 6,6 en 3,7 procent van de stemmen.

De uitslag in de provincies laat een gelijk beeld zien. In vrijwel alle provincies is GroenLinks de grootste partij, meestal gevolgd door VVD, PVV of D66. Alleen in Zuid-Holland kon de VVD op meer stemmen rekenen dan GroenLinks.

In totaal stemden 12.292 jongeren van 58 scholen in het voortgezet onderwijs en het mbo, verspreid door heel Nederland. Speciaal voor het basisonderwijs organiseerde ProDemos ook de Kinderverkiezingen. Ook hier was GroenLinks de grote winnaar met 25 procent van de stemmen, gevolgd door de Partij voor de Dieren met 15,6 procent van de stemmen.

Via uitslagen.scholierenverkiezingen.nl vindt u de uitslagen van de Scholierenverkiezingen.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.