Hanneke in de keuken: Geen harde Brexit in mijn kleine keuken [video]

Ofschoon ik er niet aan zou moeten denken dat mijn dochters het op die leeftijd zouden doen, vertrok ik al op mijn vijftiende in mijn eentje naar Engeland (en dat mocht blijkbaar van mijn ouders!). De intense liefde voor dat land is nooit meer overgegaan.

Het heeft even geduurd voordat ik me ook aan de rijke culinaire Britse wereld in mijn keuken durfde te wagen (ja, Engeland heeft echt meer dan fish and chips), maar onlangs ben ik er dus toch aan begonnen.

Nou ja, ik maakte eerder wel al scones en flapjacks (een soort zachte mueslirepen), maar het meest verlangde ik ernaar om die ene snack te maken die ik al vanaf mijn vijftiende steeds at als ik aankwam op Victoria Station in Londen: de chicken & mushroom pie. Dit pasteitje, gevuld met kip en champignons, kocht ik destijds bij een wat smoezelig winkeltje op dat Londense station en was waarschijnlijk vooral vettig en gevuld met plofkip. Maar destijds was het een buitengewone bevrediging van mijn verlangen naar Engeland.

Na talloze keren de ’pie-afleveringen’ van ’The great British bake off’ te hebben teruggekeken, wist ik waar ik op moest letten. Geen ’soggy bottom’, geen natte bodem dus. Dus eerst het deeg blindbakken en dan pas de vulling erin.

Na een Brits kookboek te hebben aangeschaft van The National Trust (zeg maar; de beheerder van het Britse erfgoed) zag ik onder meer dat ik voor het deeg, dat ’short crust pastrie’ heet, een ingrediënt nodig had waar ik nog nooit van had gehoord: shortening. Dat is een plantaardig vet dat in Nederland niet wordt gebruikt, maar gelukkig via internet inmiddels makkelijk te bestellen is. Vaak wordt het ook met suet (niervet) gemaakt en ook dat is online prima te verkrijgen.

Ik vond het serieus spannend om deze pasteitjes voor het eerst te maken. Zou ik kunnen voldoen aan die pure perfectie die zo diep in mijn herinneringen verankerd zat?

Helemaal perfect verliep mijn eerste poging niet. De deegranden waren iets te dik, waardoor de verhouding met de vulling niet helemaal klopte en de jus lekte er een beetje uit. Maar de roux (saus) ging prima, de vulling was perfect gekruid en dat hemelse gevoel toen die ’short crust pastrie’ op mijn tong smolt (daar zorgt dat plantaardig vet in het deeg voor). Oh man, ’sheer perfection’, ofwel: pure perfectie, zou de koningin van de Britse keuken, Mary Berry, hebben gezegd.

Recept Chicken&mushroom pie:

Ingrediënten voor de vulling:

15 gram gedroogde champignons (porcini)

50 gram boter

30 gram patentbloem

250 ml kippenfond

60 ml slagroom

1 ui grof gesneden

2 wortels in stukjes

2 stengels bleekselderij

50 gram verse champignons in plakjes

450 gram gekookt kippenvlees in blokjes

50 gram verse of bevroren erwten

zout en peper

een ei om pasteitjes mee te bestrijken

Ingrediënten voor het deeg:

225 gram patentbloem of meel

1/4 tl zout

115 gram koude boter

65 gram shortening (plantaardig vet, online te koop)

60-120 ml koud water

Hoe maak je het deeg:

Zeef het meel en het zout. Meng de koude boter en de shortening er met je vingers doorheen tot het klontjes worden. Doe er net zoveel water bij tot het een mooi deeg wordt. Maak van het deeg een bol, duw die een beetje plat en laat het een half uur rusten in de koelkast.

Hoe maak je de vulling:

Laat in de tussentijd de gedroogde champignons in heet water weken. Droog ze daarna goed in een doek. Smelt de helft van de boter in een pan met zware bodem. Roer het meel erdoor tot het een dik papje wordt (een roux). Doe dan de kippenfond erbij en blijf roeren. Laat twee minuten zachtjes koken en roer de slagroom erdoor.

Doe de rest van de boter in een pan en bak de uien en wortels. Doe na vijf minuten de bleekselderij en verse champignons erbij. Doe dan het gekookte vlees, de erwten en de gedroogde champignons erbij. Roer dan de groente en het vlees door de roux en doe er peper en zout bij naar smaak.

Dan haal je het deeg uit de koelkast en vult de pasteibakjes ermee. Ik gebruikte pasteibakjes van Emile Henry. (www.emilehenry.com) Je kunt ook een grote pasteivorm nemen en het mengsel erin storten zonder deegbodem, dus alleen met een ’dakje’ van deeg er boven. Ik vulde de pasteibakjes, bakte ze 15 minuten blind en deed daarna de vulling er in en de dakjes er bovenop.

Bak de pastei(tjes) vervolgens 30 minuten op 190 graden.

Meer nieuws uit Lifestyle

Keuze van de redactie