Commentaar: Theresa May kan verhuisdozen laten inpakken

© AFP

Yvo Grote

Volgens de Britse media is het een feit. Theresa May kan de verhuisdozen laten inpakken en nog voor het verstrijken van deze week zal ze Downing Street 10 moeten verlaten. Onhoudbaar is haar positie nu ook haar kabinet zich tegen de leider heeft gekeerd. Ze zou haar autoriteit binnen de regering al kwijt zijn.

Een exit van de dappere, maar starre May was al langer voorzien, maar zal de chaos omtrent de Brexit er niet minder om maken. Minder dan een week voor de geplande uittredingsdatum stevent de stuurloze tanker nu zonder kapitein op een gewisse ondergang af.

Behalve de Brexit-crisis en de knellende deadline ligt de focus nu vooral op de vraag wie May dan moet opvolgen. Bij de Conservatieven is een richtingenstrijd tussen de Brexit-hardliners en de remainers in alle hevigheid losgebarsten. Het verdeelt de partij tot op het bot.

Niet alleen May maar het hele kabinet zou eigenlijk de biezen moeten pakken. Een miljoen demonstranten in de straten van Londen hebben zaterdag een statement gemaakt en zo’n massa kan niet genegeerd worden.

Al gaat een nieuw referendum niet ver genoeg meer. Alleen het uitschrijven van nieuwe parlementaire verkiezingen kunnen het Verenigd Koninkrijk nog een uitweg uit het doolhof bieden.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.