Bisschop Punt wil dat homopastoor zijn functie onmiddelijk neerlegt

Haarlem

Bisschop Jos Punt van bisdom Haarlem-Amsterdam heeft pastoor Pierre Valkering van de Amsterdamse Vredeskerk verzocht met onmiddellijke ingang zijn functie neer te leggen.

Valkering maakte zondag tijdens de mis ter ere van zijn 25-jarig ambtsjubileum als priester bekend dat hij homoseksueel is.

In de motivering van het verzoek schrijft Punt: ,,De bisschop waardeert het dat hij in zijn boek eerlijk zijn opvattingen en leefwijze bekendmaakt, maar kan niet anders dan van hem te vragen vanaf heden zijn priesterlijke taken voorlopig neer te leggen en een bezinningsperiode in te gaan. Over de invulling hiervan zal verder met hem gesproken worden."

Valkering schrijft uitgebreid over zijn coming-out en zijn omgang met seks en porno in een autobiografie die deze week verschijnt en waarvan hij zondag het eerste exemplaar uitreikte aan oud-D66-Kamerlid Boris Dittrich, die zich inzet voor de rechten van lhbti'ers.

In een interview met de Gaykrant zondag zei de priester: ,,Het is duidelijk dat ik mij met dit boek op bijzonder glad ijs begeef of zelfs in een mijnenveld. Want het gaat in sterke mate over seks en over het priesterschap en dat zijn, zeker in combinatie met elkaar, geweldige taboeonderwerpen waarbij de seinen snel op rood springen en de alarmbellen gaan rinkelen."

Valkering staat al langer bekend als iemand die opkomt voor de rechten van lhbti'ers. In 2016 verbood bisschop Punt hem om mee te varen bij de Canal Parade, de botenparade die jaarlijks tijdens Pride Amsterdam wordt gehouden.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.