Groep van twintig jongeren vraagt en krijgt grotere hangplek langs de IJmuidense Zeeweg

Aan de Duitslandlaan in Heemskerk werd een soortgelijke ontmoetingsplek met graffiti beklad.© archieffoto

Susanne Moerkerk
IJmuiden

De groep jongeren die veel tijd doorbrengt rond Plein 1945 en het Dudokplein, kan vanaf nu terecht in een nieuwe jongeren ontmoetingsplek (JOP) langs de Zeeweg.

De abri die op het grasveld naast ’de Beurs’ voldeed niet voor de groep van ongeveer twintig jongeren. De hangplek was niet overdekt, dus in de herfst- en wintermaanden konden de jongeren geen gebruik maken van de plek. Ook was de oude JOP, een bushokje met een betegeld pleintje, niet groot genoeg voor de groep. De jongeren willen graag met een groep van ongeveer twintig jeugdigen van de plek gebruik maken, zoveel zitplek kon het hokje niet bieden.

Brief

De groep wilde niet aan het Dudokplein hangen, daar is het vaak druk en omwonenden en bedrijven ervaren daar wel eens overlast. Dus schreven ze een brief aan wethouder Sebastian Dinjens (Jeugd).

In de brief leggen ze de situatie uit en vragen zij de gemeente om een grotere hangplek. Hij sprak in februari met de jongeren over een oplossing, maar een definitieve oplossing laat nog even op zich wachten. Om te zorgen dat de jongeren toch een plek hebben om veilig met elkaar tijd door te brengen, heeft de gemeente besloten het bushokje in ieder geval te vervangen door een grotere hangplek. Aan de Planetenweg in Zeewijk staat een JOP met twee groene metalen bankjes tegenover elkaar met een afdak. Eenzelfde constructie is maandag geplaatst bij het grasveld naast de Beurs.

Overlast

Vooraf zijn omwonenden met een brief op de hoogte gebracht over de uitbreiding van de hangplek. Daarin schreef de gemeente waarom de abri vervangen moet worden en waar de ’buren’ terecht kunnen als ze vragen of opmerkingen over de ontmoetingsplek voor jongeren. Ook is aan de buren van het JOP duidelijk gemaakt dat het ontmoetingspunt wordt verwijderd als het gebruik leidt tot structurele overlast. Vanuit de buurt zijn geen reacties gekomen na de brief en naar aanleiding van de vervanging van de hangplek.

Jongerenwerkers

Om overlast voor de buurt te voorkomen zijn er afspraken gemaakt met de jongeren die de ontmoetingsplek gebruiken. Ook zullen jongerenwerkers en straathoekwerkers de plek in de gaten houden.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.