Treinen weken stil voor werk rond Amsterdam CS

Nu nog een wirwar van wissels.© foto taco anema

Frans van den Berg
Amsterdam

Tussen 2021 en 2028 zullen niet alleen enkele dagen minder treinen naar Amsterdam CS rijden, maar is ook twee keer zestien dagen lang slechts zeer beperkt treinverkeer mogelijk. Dat is noodzakelijk voor de mega-operatie aan sporen, wissels en perrons.

Net als eerder bij Utrecht CS verdwijnen veel wissels, waardoor de treinen via vaste sporen naar bepaalde perrons gaan. Zonder al die wissels kunnen treinen sneller rijden. In Amsterdam worden op CS ook perrons verbreed en verlengd, de oosttunnel verbreed, bruggen aan de oostzijde vervangen en een fly-over gebouwd.

Rond Leiden rijden dit weekend helemaal geen treinen. Bij Leiden wordt al sinds 24 maart aan spoorvernieuwing gewerkt, maar dit weekend ligt het helemaal plat. De reden is dat in één weekend het treinbeveiligingssysteem volledig wordt aangepast.

Grootschalig

Juist die beveiligingssystemen zijn lastige klussen geeft Prorail toe. „We hebben van de operatie bij Utrecht CS geleerd dat we de treinbeveiliging beter niet stap voor stap kunnen ombouwen, maar dat beter in twee grote stappen kunnen doen. We hebben er voor gekozen om twee keer voor 16 dagen het treinverkeer grootschalig buitendienst te stellen. Dan is maar zeer beperkt treinverkeer mogelijk”, vreest Lee Verhoeff, die namens Prorail is betrokken bij de verbouwing van Amsterdam CS.

Het is nog niet bekend wanneer de twee 16-daagse buitendienststellingen plaats vinden. Indertijd werd in Utrecht gekozen voor juli en augustus. Prorail onderzoekt hoe de komende jaren de hinder voor reizigers van en naar Amsterdam zoveel mogelijk kan worden beperkt.

Lees ook: Amsterdam CS wacht megaoperatie aan perrons, wissels, bruggen en tunnel

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.