Steun voor vissers bij akkoordloze brexit

© ANP

BRUSSEL

Een brexit zonder akkoord zou erg negatieve gevolgen hebben voor Europese vissers. Lidstaten krijgen in dat geval toestemming om vissers die hun toegang tot Britse wateren zouden verliezen tijdelijk financieel te steunen zonder dat de Europese Commissie dat aanmerkt als staatssteun, zei EU-commissaris Karmenu Vella (Visserij) vrijdag.

Hij sprak de hoop uit dat ook in geval van een no-dealbrexit er afspraken kunnen worden gemaakt over toegang van Britse en Europese vissersschepen tot elkaars wateren. Als dat niet gebeurt, zullen EU-vissers niet langer mogen vissen in de zee rond het Verenigd Koninkrijk, aldus Vella.

Als de Britten besluiten de huidige toegang tot elkaars wateren te willen handhaven, dan zijn aan Europese kant daarvoor de wettelijke voorbereidingen getroffen. De EU staat pal achter de vissers in de lidstaten, aldus de politicus uit Malta.

Eventuele steun komt uit een bestaand fonds waar vissers uit kunnen putten voor investeringen in innovaties. ,,Dit geeft in ieder geval enige zekerheid aan de vissers'', aldus minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit).

Inzet blijft wel om tot goede afspraken te komen voor een brexit, zodat Nederlandse vissers in Britse wateren kunnen blijven vissen. ,,Dat zou de meest structurele oplossing zijn. Maar mocht het nodig zijn dan zou dit fonds nog soelaas kunnen bieden.''

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.