Extern onderzoek jeugdhulp Bloemendaal, budget met miljoen overschreden

Gemeentehuis van Bloemendaal.© Cyclomedia

Margot Klompmaker
Bloemendaal

De gemeente Bloemendaal gaat een extern bureau inhuren voor een onderzoek naar de uitgaven voor specialistische jeugdhulp. Het budget voor de hulp is vorig jaar met ruim 1 miljoen overschreden op een gemeente van 22.000 inwoners.

Het geraamde budget was 1,9 miljoen, de uitgaven bedroegen zo’n 2.9 miljoen. Wethouder Susanne de Roy van Zuidewijn zegde begin maart een diepgaand intern onderzoek toe, maar is inmiddels daarop teruggekomen. Er wordt een extern bureau ingehuurd om de klus te klaren. Kosten: 20.000 tot 25.000 euro. Ook wil de wethouder de gemeente aanmelden bij een speciale commissie van de Vereniging Nederlandse Gemeenten die de knelpunten op gebied van WMO en andere zorg landelijk in kaart gaat brengen.

Lees ook: Bloemendaal: meer dan 1 miljoen tekort op jeugdzorg

In eerste instantie was de bedoeling het onderzoek zelf te doen. Maar bij nader inzien vindt de wethouder een zo onafhankelijk mogelijk onderzoek beter. Daarvoor is externe, deskundige ondersteuning nodig, vindt de gemeente. Er is daarom contact opgenomen met onderzoeks- en adviesbureau Significant uit Barneveld.

Significant heeft al een plan van aanpak gepresenteerd en denkt minimaal acht weken voor het onderzoek nodig te hebben. Het bureau wil ook regelmatig een presentatie geven van de bevindingen van het onderzoek.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.