Stations als natuurpoorten voor stedelingen [video]

Frans van den Berg
Santpoort-Noord

Amsterdam wordt steeds voller met inwoners en toeristen, zeker nu er nog meer woningen komen. In de stad zijn de recreatiemogelijkheden beperkt, maar op een half uur treinen liggen talrijke natuurgebieden.

Santpoort-Noord is de eerste buitenpoort. Op slechts 800 meter afstand van het station ligt de ingang naar het Nationaal Park-Zuidkennemerland.

Toch gebruiken maar weinig stedelingen station Santpoort-Noord als toegangspoort tot de natuur. Dat moet drastisch gaan veranderen. Zeker wanneer je bedenkt dat de trein een duurzaam vervoersmiddel is.

Met bewustwording en verleiding proberen NS, de provincie Noord-Holland, de gemeente Velsen, Metropoolregio Amsterdam en natuurorganisaties dat sinds vrijdag.

Na Amsterdam Beach (Zandvoort) en Amsterdam Castle (Muiderslot) gelukkig niet Amsterdam Dunes. De campagne is duidelijk in eerste instantie gericht op de stedelingen en niet de toeristen.

Minibos

Dat verleiden begint al op station Amsterdam CS. In de IJpassage is een minibos ingericht, met boompjes, opgezette dieren en dierengeluiden. Op de enorme videowand bij de IJhal komt tussen de reclame voor de Keukenhof en chocolade ook het Nationaal Park Zuid-Kennemerland voorbij. ’Stap in het buitenleven, stap uit op Santpoort-Noord’, met daarbij het tijdstip en spoor van de juiste trein.

Wie 29 minuten later uitstapt, ziet meteen een enorme foto van het natuurgebied. Voor het station stonden al een wandelkaart, watertappunt en kluisjes voor OV-fietsen. Voor het station was een duinlandschap bedacht, maar dan moet eerst de weg verlegd worden. Een bord met de naam Duinzicht mocht van Prorail niet op het dak staan.

Urinelucht

Overigens is het de opzet dat de treinreizigers via de tunnel naar de achterzijde van het station gaan. Duidelijk staat dat niet aangegeven. In de tunnel ook mooie foto’s, maar de urinelucht overheerst.

Aan de achterzijde van het station loopt een schelpenpad naar informatiepanelen en loopt men langs de manege met terras, langs Duin- en Kruidberg naar de ingang van het duingebied. De wandelroutes hebben nu het station als startpunt gekregen.

De ingrepen bij het station zijn nog beperkt, mede omdat het nog om een proef van een half jaar gaat. „Ik kan me niet voorstellen dat het mislukt. Als je die beelden op de videowand in station Amsterdam CS ziet en dan de drukte om je heen, dan is het wel aantrekkelijk om op spoor 1 de trein naar de natuur te nemen”, concludeert gedeputeerde Joke Geldhof na het treinritje.

Strand

De opzet kan op meer stations in Noord-Holland en later heel Nederland worden toegepast. „De natuur is dichterbij dan veel stedelingen denken. Je ziet dat veel stations aan natuurgebieden grenzen. Zelfs Zandvoort dat al bekend staat bij de Amsterdammers en toeristen, kan extra ondersteuning en verbetering gebruiken.

De entree van het station is al opgeknapt en wanneer de contracten met de kiosken tegenover het station aflopen, die kunnen we daar een betere entree van maken naar het strand.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dat soort plannen ontwikkelt en we samen met de gemeenten zoals momenteel met Castricum, Wormerveer en Haarlem. Bij Haarlem gaat het om station Haarlem-Spaarnwoude. „Tegenover Ikea, maar vlak daarnaast begint het recreatiegebied Spaarnwoude. Daar kunnen we ook een buitenpoort van maken wanneer het hele stationsgebied wordt aangepast”, legt Geldhof uit.

Bij dat station zullen dan wel meer OV-fietsen moeten komen, want Spaarnwoude leent zich voor fietstochten. Bij Wormerveer zou aan de achterzijde een wandelpad met banken en een kanosteiger kunnen komen.

Nog zestien

Wanneer de test in Santpoort-Noord een succes is, worden meer stations in de Amsterdamse regio als Buitenpoort ingericht. Haarlem-Spaarnwoude wordt de tweede. Daar begint op honderd meter afstand het recreatiegebied Spaarnwoude, net als bij Halfweg-Zwanenburg.

Zandvoort aan Zee heeft uiteraard de zee, vanaf Overveen en Santpoort-Zuid is het duingebied ook bereikbaar, net als bij Castricum.

Driehuis heeft Beeckestijn in de achtertuin, Hoofddorp het polderlandschap met de Geniedijk, bij de RAI ligt ook het Amstelpark, in het Gooi lonkt de heide en de veen- en weidegebieden bij Wormerveer, Purmerend en Buikslotermeer. Almere heeft veel nieuwe natuur.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.