Kankerdiagnose met slechts één buisje bloed weer stapje dichterbij
De mogelijkheid om verschillende kankersoorten te diagnosticeren met slechts één buisje bloed komt steeds dichterbij. Dat melden onderzoekers van Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam en Hersentumorcentrum Amsterdam.
De wetenschappers slaagden er enkele jaren terug al in om, volgens nauwkeurige computerberekeningen, longkanker en een bepaald type hersentumor op te sporen in het bloed. „De werkwijze om tot deze diagnoses te komen hebben we tot in de kleinste puntjes genoteerd. Als in een soort receptenboek kunnen nu ook andere onderzoeksinstellingen de stappen volgen”, legt arts-onderzoeker Myron Best uit. Het ’protocol’ is gepubliceerd in ’Nature Protocols’.
Vervolgonderzoek
„Hierdoor is het mogelijk om in het laboratorium bloedtesten te ontwikkelen volgens eenzelfde recept”, voegt onderzoeker Tom Würdinger van Amsterdam UMC daaraan toe. „De patiënt of arts heeft hier nu nog niets aan, daarvoor is het te vroeg”, benadrukt hij. Würdinger spreekt van ’een stap in de goede richting’. „Maar vervolgonderzoek naar kankerbloedtesten zal de komende jaren hard nodig zijn.”
Minder biopten en CT-scans
Onderzoekers testen op dit moment bloed van patiënten op veertien verschillende types kanker volgens het protocol, dat digitaal is te raadplegen.
Als er nog maar een buisje bloed nodig is om kanker vroegtijdig te detecteren, hoeft een patiënt minder biopten en CT-scans te ondergaan.