Premium

Vrouwenteam Telstar mag de eredivisie niet in, want selectie is niet goed genoeg

Vrouwenteam Telstar mag de eredivisie niet in, want selectie is niet goed genoeg
De selectie van VVK Telstar die tegen Heerenveen speelde zou kwalitatief niet sterk genoeg zijn voor de eredivisie.
© Foto Ron Pichel
Velsen-Zuid

De plannen leken goed maar toch heeft VVK Telstar voor aankomend seizoen geen plek in de eredivisie vrouwenvoetbal gekregen van de KNVB. Hans de Winter stuwende kracht achter de plannen erkent dat het een enorme domper is dat het niet is gelukt.

Vrouwen Voetbal Kennemerland Telstar vrouwen had graag een een belangrijke en innovatieve rol willen spelen om het vrouwenvoetbal in Nederland en de eredivisie voor vrouwen sterker te maken. ,,Maar de KNVB ziet onze plannen niet zitten. We kregen te horen dat onze beoogde selectie niet goed genoeg zou zijn,” zegt De Winter. ,,Ze hebben gekeken naar het team dat wij lieten oefenen tegen Heerenveen. Daar zaten inderdaad zes speelsters bij die wij niet naar onze eredivisieploeg zouden halen. We hadden echt de toppers uit de topklasse bereid gevonden om voor ons te komen spelen. Er waren ook eredivisiespeelsters die de overstap naar Telstar wilden maken. Volgens mij hadden wij echt de best denkbare selectie samengesteld van speelsters die nog niet in de eredivisie voetballen.”

Hopen

Een kleine twintig clubs zijn aangesloten bij de stichting Vrouwen Voetbal Nederland en daarmee zou er voldoende draagvlak zijn voor de plannen. Maar de KNVB was duidelijk niet overtuigd. Er werd een bidbook ingeleverd maar daar kwam geen enkele feedback op vanuit Zeist. ,,Dan voel je de beslissing eigenlijk al aankomen. We hebben nog wel een gesprek gehad en toen wilde de bond nog enkele dagen bedenktijd. Dan ga je toch nog even twijfelen en hopen. Maar dus ten onrechte”, zegt De Winter.

,,Een ander argument van de bond was dat wij het financieel niet rond zouden krijgen. Maar we hadden al een deel van het benodigde budget afgedekt. We konden niet verder omdat we moesten wachten op de beslissing van de voetbalbond.

Perspectief

De Winter noemt het een domper dat Telstar de stap niet mag maken. ,,We wilden de meiden een perspectief bieden. Bij VV Alkmaar zijn slechts twintig plekken te vergeven en bij Ajax is er geen ruimte. Zij zoeken de beste speelsters van Nederland bij elkaar zodat ze de Champions League kunnen winnen. Van onze beoogde selectie gooien er nu wel een paar speelsters het bijltje er bij neer. Dat zijn vooral de wat oudere voetbalsters die nu kiezen voor hun werk.”

De Winter en de stichting VVK gaat de komende tijd kijken wat er veranderd moet worden om de KNVB toch van gedachten te laten veranderen. ,,Dit was een enorme domper, maar we gaan het volgend jaar toch weer opnieuw vragen.”

Meer nieuws uit Telstar

Meest gelezen