Vitesse-huurling Sven van Doorm na lastige start vaste basisspeler bij opgeleefd Telstar

Vitesse-huurling Sven van Doorm na lastige start vaste basisspeler bij opgeleefd Telstar
Sven van Doorm in duel met Richard van der Venne tijdens de met 3-2 gewonnen uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles.
© Foto Orange Pictures / Wout van Zoeren
Velsen-Zuid

Voor het eerst het huis uit, samenwonen en spelen in het betaald voetbal. Het was voor Vitesse-huurling Sven van Doorm even aanpassen bij Telstar. Inmiddels heeft hij zijn draai gevonden en is hij een vaste basisspeler.

Negen jaar lang zat Sven van Doorm dagelijks naast Julian Lelieveld in de auto als een van hun ouders hen naar het jeugdcomplex van Vitesse bracht. De twee voetballers zijn beste maatjes. Toen Van Doorm vorige week met Telstar met 2-3 van Go Ahead Eagles won, kon hij het niet laten om zijn vriend dat in te peperen. ,,Dat vond hij niet leuk”, lacht de 21-jarige middenvelder uit Epe. ,,Het was de eerste keer dat we niet met, maar tegen elkaar speelde. Het was een bijzondere avond. Wij hadden echt door dat er iets te halen viel en bleven tot het einde strijden.”

Sinds Top Oss - Telstar op 15 februari staat Van Doorm in de basis. Aanvankelijk zocht de kleine middenvelder naar zijn rol in het team, maar inmiddels heeft hij zijn plekje gevonden. ’Sven brengt meer voetbal in dit team’, zei zijn trainer Mike Snoei al eens. ,,Dat is inderdaad mijn sterke kant. Ik probeer het altijd voetballend op te lossen.” De Vitesse-huurling beseft wel dat er nog veel te verbeteren valt. ,,Ik ben met mijn 1.74 niet groot. In duels leg ik het vaak af. Ik moet slimmer gaan spelen zodat ik de fysieke duels niet hoef aan te gaan. Dat is ook wat Snoei tegen me zegt.”

Dat Van Doorm pas in de tweede helft van het seizoen een serie wedstrijden in de basis mocht beginnen is volgens hem zelf eenvoudig te verklaren. ,,Ik ging het huis uit om samen te gaan wonen met mijn vriendin in Velserbroek. Ineens moet je alles zelf doen, thuis heb je het eigenlijk maar makkelijk. Ik kende hier ook helemaal niemand. Met Vitesse speelde ik in de derde divisie, in de eerste divisie gaat het allemaal veel sneller.”

Van Doorm geniet van zijn ontwikkeling bij Telstar. En dat terwijl een paar jaar geleden nog overwoog om de handdoek in de ring te gooien. Op zijn achttiende scheurde hij zijn kruisband af. Nadat hij herstel was, gebeurde het weer. ,,Toen dacht ik echt ’laat maar zitten, mijn voetbalcarrière is over’. Het is heel zwaar om niet op het veld te staan. Je zit in je eentje in het krachthonk. Gelukkig kreeg ik veel steun van mijn familie en vrienden. Die zeiden ook dat ik niet op moest geven.”

Slutsky

Inmiddels heeft Vitesse laten weten dat hij in de voorbereiding op volgend seizoen mee mag met de selectie van het eerste om te laten zien wat hij kan. ,,Ze zijn tevreden over mijn ontwikkeling. Met trainer Leonid Slutsky heb ik nog niet gesproken. Ik ben wel benieuwd naar hem, als je ziet wat hij allemaal op televisie zegt. Dat lijkt me een bijzondere man om voor de groep te hebben.”

Met een serie van zes overwinningen en een gelijkspel is Telstar inmiddels weer in de race voor deelnames aan de play-offs. Vrijdag wacht FC Twente in een ongetwijfeld kolkende Grolsch Veste. ,,We zijn niet bang voor ze. Ik vind dat juist mooi. Twente zal veel de bal hebben, maar wij gaan onze eigen spel spelen.”

Meer nieuws uit Telstar

Keuze van de redactie