Premium

Eén blad, twee omslagen

Eén blad, twee omslagen

Een en hetzelfde blad met twee verschillende omslagen. Gebeurt vaker, maar zelden zo functioneel als hier. Het mooi verzorgde kwartaalblad Stripglossy komt uit in Nederland én in België. In Nederland is het nieuws: ’Sjors en Sjimmie zijn terug’. Vandaar (zoals de redactie zelf afkort) in Nederland een SjoSji-cover.

Sjo en Sji zijn in België niét populair, om niet te zeggen: nobodies. De stripfiguur Claire daarentegen is bij ons redelijk anoniem en juist in België hot. Dus Claire op de cover van de ’Belgische’ Stripglossy, een zingende Claire.

Eén blad, twee omslagen

Sjo en Sji weer terug, er is hoop op een echte nieuwe start. In ieder geval wordt de hele (rechten)voorgeschiedenis op een rijtje gezet. Verhelderend. De makers van Sjo en Sji noemen zich de Wiroja’s (Wilbert, Rob, Jan). Ja, we zitten in Afkortingenland, in Grappigdoenland. De heren barsten van enthousiasme en van striphumor, misschien iets te vaak ook in het echie, búiten hun balloons. Wilbert: ’Een keer hadden we flink ruzie en gingen we boos uiteen. Maar we konden nooit al te lang kwaad op elkaar zijn. Dus heb ik een keer twee dozijn A3-tjes (24!) aan elkaar geplakt en daar in enorme letters LUL op geschreven. Alles opgevouwen, in een envelop gedaan, en naar Jan gestuurd. Die moest er zo om lachen dat we het uiteindelijk in een van de strips hebben verwerkt’.

Maak elders in het blad vooral kennis met Rutger Gret. Rutger is al jaren receptionist in een verpleeghuis, maar om die reden staat hij niet in de Stripglossy. Rutger is look-a-like Lucky Luke, meer dan dat, hij is de officiële Dutch Lucky Luke. Op de foto met de twee wijsvingers naar voren. Rutger: ’Op school ben ik nooit populair geweest, ik was mager en droeg een bril, maar als Lucky Luke ben ik dat nu wel’.

Leuk, elke keer in Stripglossy voorin: de werkkamer van een striptekenaar. Van wie, van wie? Achterin het blad dezelfde werkkamer, maar dan met toelichting. In deze aflevering de tekenaar Typex. Verrek, dat is een lichtbak. ’Lichtbak, ooit door mijn vriend Kale Bertje gemaakt.’ Aha, dat zijn deurtjes. ’Zinloze louvre-deurtjes leiden naar een kamer met nog véél meer waardevolle kolerezooi.’

Ook aan het woord: tekenaar Frodo de Decker. Alleen al het zinnetje: ’Ridderkes tekenen is erg plezant’. Inderdaad, Frodo is vooral bekend in Claire-land.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.