Premium

Risico: onverzekerd vakantiehuis

Risico: onverzekerd vakantiehuis
Recreatiewoningen.
© Foto 123RF

Bezitters van een tweede huisje zijn zich er misschien niet van bewust dat een inboedel- en opstalverzekering bij verhuur meestal komt te vervallen.

Dat ontdekken tot hun schrik Nico en Ank van Ophem als zij de verzekeringspapieren eens beter doornemen van hun vakantiewoning in Friesland. Vorig jaar hebben zij dat enkele weken verhuurd. In de polissen van de inboedelverzekering en de opstalverzekering staat met zoveel woorden dat deze vervallen bij verhuur. Trouwens, ook bij verhuur van je eerste woning via airbnb loop je een groot verzekeringsrisico. Wat nu?

Een deel van het antwoord komt van vergelijkingssite Independer dat het voor ons uitzoekt. Bij hen is bekend dat verzekeringen van recreatiewoningen veelal vervallen bij verhuur. Maar er zijn speciale verzekeringen voor verhuurders van vakantiehuizen. In elk geval Centraal Beheer en FBTO bieden deze aan. De familie Van Ophem die zelf ook op onderzoek uitgaat, vist uit dat eveneens vakantievillaverzekering.nl inboedel en opstal verzekert bij verhuur – maar dan weer niet als het gaat om strandhuisjes, caravans en trailers. Zij hebben hun huisje direct verzekerd en betalen evenveel premie als zij deden bij ABN Amro.

De woordvoerder van Independer raadt nog aan om bij het afsluiten van verzekeringen voor een tweede woning eerlijk te zijn over verhuur, want als dat bij schade uitkomt, is de kans groot dat je minder of zelfs niets krijgt uitgekeerd.

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de ombudsman? Mail ons!

Ombudsman nieuwsbrief

Durk Geertsma en Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.

Meer nieuws uit Ombudsman

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.