Economie groeit snelste in Haarlemmermeer en Almere

Economie groeit snelste in Haarlemmermeer en Almere
Amsterdam

De economische groei in Nederland is het afgelopen jaar afgezwakt van 2,9 naar 2,7 procent. De regio’s rond Amsterdam zaten boven dat gemiddelde, met Haarlemmermeer en Almere als koploper.

Dat blijkt uit cijfers die het CBS vandaag bekend maakt. Ook in de meeste provincies zwakte de economische groei iets af. Van alle provincies liet Flevoland de sterkste groei zien met 3,4 procent, al was dat in 2017 nog 4,2 procent. De groei in de nieuwste provincie is vooral te danken aan Almere.

Zuid-Holland liet het afgelopen jaar wel een stijging zien en wel van 2,7 procent naar 2,8 procent. Noord-Holland daalde iets van 3,3 naar 3,2 procent, maar zit daarmee nog steeds boven het landelijk gemiddelde van 2,7 procent. De zwakste provincies waren Friesland en Groningen (krimp met 0,8 procent door minder gaswinning).

Binnen de provincies zijn nog wel verschillen te zien. Texel en de Noordkop van Noord-Holland groeide het afgelopen jaar met 2,3 procent, Alkmaar zat op 2,6 procent, de IJmond op 2,7 procent en Leiden met de Bollenstreek op 2,8 procent.

De bovengemiddelde groei zit in en rond Amsterdam. Op de financiële dienstverlening na, lieten alle bedrijfstakken een sterke groei zien. Het Gooi liet een groeicijfer van 3,4 procent zien, Haarlem van 3,3 en de Zaanstreek van 3,1 procent. De twee landelijke koplopers zijn Haarlemmermeer en Almere. In Haarlemmermeer groeide de economie met 3,8 procent door de groei van het aantal reizigers op Schiphol, de distributiebedrijven en uitzendbureaus. Almere liet net als in 2017 de grootste groei zien met 4,6 procent. Dat komt volgens het CBS vooral door de toenemende bevolking en de groei van leasebedrijven.

Meer nieuws uit Amsterdam

Keuze van de redactie