Hanneke in de Keuken: ’In alle rust van koffie kunnen genieten’ [video]

Gemak dient vaak de mens, dus ben ik heel blij met mijn koffiezetapparaat van Moccamaster. Maar hoe gek het ook klinkt - want koffie is toch doorgaans een stimulator - koffiezetten kan ook heel rustgevend zijn. Als je het op de langzame manier doet.

Het is echt waar: als ik mijn glazen koffiekan tevoorschijn haal, daar zo’n groot vierkant papieren filter in vouw, mijn koffiebonen vers maal in mijn ’grinder’ (een elektrische koffiemolen) en die heerlijk geurende gemalen koffie in het filter schud, begint de lol pas echt. Sinds ik zo’n hele fijne Gooseneck-kan heb, zo’n fijne waterkoker met een speciale dunne ’zwanenhals’ als tuit, is het helemaal prettig om koffie te zetten als ik een dagje thuis werk.

Met zo’n Gooseneck kun je door de dunne waterstraal perfect gekookt water tegen de randen gieten, waardoor ook de gemalen koffie aan de zijkant van het filter helemaal meegenomen wordt. Als je op deze manier koffie zet, gebeurt dat vanzelf in alle rust.

Want ten eerste kun je met de Gooseneck niet heel snel gieten en bovendien gaat dan de extra waarde van het koffiezetten op deze wijze helemaal verloren. Langzaam opgieten geeft echt extra smaak, geloof me maar. En het is hartstikke zen.

Maar echt fijne koffie krijg je natuurlijk niet alleen door het op een goede manier te zetten. Ik raad echt iedereen aan een elektrische koffiemolen aan te schaffen als je wil genieten van goede koffie, want die geur van versgemalen koffie is zo bijzonder!

Dat wil zeggen: versgemalen koffie van goede koffiebonen. De laatste maanden ben ik gaan speuren naar de beste koffiebonen en ik kwam uit bij drie verschillende branderijen. Een van hen is The Roast Brothers, die hun koffie niet alleen zelf branden, maar ook blenden.

Zij maken dus hun eigen mengsels. Dat doen ze vanuit hun koffiebranderij in Amersfoort. De tweede is Brandzaak, die hun koffiebonen branden vanuit hun branderij in Rotterdam. Zij kiezen voor bonen van één plantage per zak. Voor beide is iets te zeggen en het is uiteindelijk gewoon een zaak van persoonlijke voorkeur. En de derde is Mocca d’or, die zijn koffie voor particulieren verkoopt via Konkeltje.nl.

Mijn voorkeur gaat toch uit naar die van Brandzaak en The Roast Brothers, maar dat is meer omdat hun verhaal me zo goed bevalt. Ik heb nog heel wat smaken te testen. Fijn vooruitzicht. Nog nooit zoveel lol gehad bij het drinken van koffie.

Wie benieuwd is waar de Gooseneck en andere producten in deze video te koop zijn, kan kijken bij:

Voor de koffiegrinder en de Gooseneck van Espressions: www.itmonline.nl/merken/espressions

Voor de Chemex-slowbrew-koffiekan:

www.greenjump.nl

Voor de thermoskan van Georg Jensen:

www.sterkonline.nl

Voor de koffie van The Roast Brothers:

www.theroastbrothers.nl

Voor de koffie van Brandzaak:

www.brandzaak.nl

Voor de koffie van Mocca d’Or:

www.konkeltje.nl

Voor de blauw-witte kopjes:

www.cornishware.co.uk

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.