Premium

’De ziel van Parijs, van Frankrijk’ [video]

’De ziel van Parijs, van Frankrijk’ [video]
Parijs

Huilende Parijzenaren, prachtig meerstemmig gezongen Ave Maria’s: bij de catastrofale brand in de Notre-Dame is meteen duidelijk dat Frankrijk recht in het hart is getroffen.

Met afschuw keek de Nederlandse Parijzenaar Wilfred de Bruijn - in 2003 van Leiden naar Frankrijk getrokken om daar de kunstbibliotheek van de Fondation Custodia te beheren - naar de verwoestende vlammen.

,,Het was zó indrukwekkend. Eerst de vlammen op het dak, de brand die groter en groter werd, de spits die omviel, de angst dat de noordelijke toren ook verloren zou gaan... Het was vreselijk om te zien. Afschuwelijk en ontroerend’’, zegt hij.

,,Je bedenkt je op zo’n moment wat er allemaal verloren zal gaan. Het gebouw verbindt de Fransen met het glorieuze verleden. Daar kijken ze graag naar, al is het met weemoed in deze tijd van grote crises.’’

De Notre-Dame is volgens hem ,,een belangrijke uitdrukking van de ziel van Parijs, de ziel van Frankrijk’’. Hij wijst naar het koperen plaatje dat vlak voor de ingang van het gebouw te vinden is.

,,Het laat de plek zien waarvandaan alle afstanden in Frankrijk werden gemeten, namelijk de afstand tot de Notre-Dame. Ze is het hart van het land’’, aldus De Bruijn, om er meteen op te wijzen dat de kathedraal niet alleen qua cultuurwaarde maar ook politiek-historisch van groot belang is.

,,In de Notre-Dame begonnen in 1944 de klokken te luiden toen Parijs werd bevrijd. Een historisch moment. De begrafenisplechtigheid van Charles de Gaulle was in de Notre-Dame, maar ook die van de linkse president François Mitterand’’, aldus De Bruijn. ,,De grote klokken van de Notre-Dame luiden overigens alleen bij heel belangrijke gebeurtenissen. De laatste keer was in 2015 na de aanslagen onder andere in de Bataclan.’’

De jongeren, die maandagavond zo mooi zongen, vindt De Bruijn eigenlijk ’doodenge lui’. ,,Een typische groep studenten uit chique families. Ze zijn niet van de meest flexibele soort, noem ze maar reactionair katholiek. Ik weet zeker dat ze gisteren via Whatsapp berichten stuurden: we gaan nu naar de Notre-Dame en we gaan daar knielen en met elkaar het Ave Maria zingen. Het was mooi om te horen, maar ik weet wie erachter zitten’’, zegt hij.

,,Ik ben heel blij dat zij niet de enige mensen zijn die treuren om wat er met de Notre-Dame gebeurt. Van alle kanten spreken mensen hun afschuw uit: of ze nu links of rechts zijn, gelovig of niet gelovig. Het is echt zo, dit raakt alle Fransen.’’

Lees ook: Noord-Hollandse scholieren in Parijs tijdens brand Notre-Dame: ’Vlak na aankomst zagen we rookwolken boven het centrum’

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.