Velsen heeft ’druk vol op de ketel gezet’ om spitspont

Vertraagde scholieren nemen na het afrijden van de pont grote risico’s op de kruising.
© foto Susanne Moerkerk
Velsen-Zuid

Volgens wethouder Bram Diepstraten van Velsen staat de druk bij het GVB en bij Rijkswaterstaat vanuit de gemeente vol op de ketel om met een oplossing te komen.

Sinds woensdagmorgen is de spitspont al uit de vaart. Het leidde tot vertraging voor de gebruikers die op het Pontplein pas ontdekten dat het veer niet voer. De pont kampt met problemen met de koppeling en moet gerepareerd worden.

Reizigers op het Pontplein in Velsen-Zuid waren woensdag niet blij. Ze hadden in hun planning gerekend op de spits-afvaart. Zo ook Wouter van Voorst. Hij fietst dagelijks vanuit Haarlem naar zijn werk; twee keer per week is dat in Beverwijk en twee keer per week in Amsterdam.

Lees ook: Wethouder van Velsen: ’Wet van Murphy rond de spitspont, superjammer’

,,Ik heb hard gefietst om de spitspont te halen, nu vaart ie niet. Ik had dus wel rustiger kunnen fietsen’’, zegt hij. Hij is door de vertraging ongeveer tien minuten later op zijn werk.

Ook te laat komt Paul Schepes uit Enschede. Hij loopt stage bij Tata Steel en woont daarom tijdelijk in IJmuiden. ,,Ik had mijn vertrektijd ingeschat op basis van de spitspont.’’ Daarmee is hij iets voor negen uur op zijn stageplek. Woensdag is hij te laat.

Velen hebben op het Pontplein de telefoon tevoorschijn gehaald. Appjes en telefoontjes gaan naar de andere kant van het kanaal. Flarden van ‘pont vaart niet’ en ‘ik ben later’ waaien voorbij, veelal gevolgd door excuses.

Als de pont vanuit Velsen-Noord aanmeert, is deze afgeladen met fietsers. Voornamelijk scholieren die verlaat zijn door de afwezigheid van de spitspont, ze nemen enorme risico’s op de kruising. De vrachtwagens, auto’s en tractor die het Pontplein de afgelopen twintig minuten hebben gevuld, worden opgeladen.

Ook donderdagochtend moeten de reizigers het met één pont doen. Donderdag wordt pas duidelijk of de pont op tijd klaar is voor de middagspits. Er zit niets anders op dan wachten, want een tijdelijke oplossing komt er niet, laten betrokken partijen weten.

Er vaart immers een pont, benadrukt zowel Rijkswaterstaat die de spitspont betaalt omdat de sluisroute is afgesloten en het GVB. Wethouder Diepstraten vindt dat wrang ,,We zijn zo afhankelijk van het GVB met de pont en Rijkswaterstaat voor de sluis.’’

Complex

Wij gaan niet over een vervangende oplossing, meldt Rijkswaterstaat.

,,We hebben een afspraak met de gemeente Velsen, dat zij voor ons de spitspont laat varen. Velsen heeft weer afspraken met de gemeente Amsterdam, die weer afspraken heeft met de vervoerder GVB. Het GVB moet beslissen of er een vervangende oplossing moet komen. En er vaart nog wel een pont. Het is pech dat de spitspont kapot is. We hopen dat deze snel gemaakt is, daar heeft het GVB ook belang bij.’’

Diepstraten: ,,Het is een complexe constructie en het is frustrerend, ook voor mij’’.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.