Premium

Passie en liefde voor Donna Louise: bij het Beverwijks echtpaar Mario en Esmee ’voel je de warmte van Italië’

1/2
Beverwijk

Een hechte band met drie generaties. Mario (60) en Esmee (45) Delfino willen die band niet zomaar doorsnijden. Ze verkochten hun restaurant Donna Louise toen ze iemand vonden die dezelfde passie heeft voor het vak als het Beverwijks echtpaar.

Mario omschrijft die band met vaste gasten zo: ,,Als verliefd stelletje kwamen ze hier voor een pizza en een colaatje. Vervolgens kwamen ze uitgebreid dineren, trouwden ze hier en kwamen daarna met de kinderen eten. De kinderen zijn ook hier weer getrouwd en kregen zelf kinderen.’’ Belangrijke momenten in het leven werden bij Donna Louise gevierd.

Vereerd

Elke restaurateur wil zijn gasten in de watten leggen. Maar ze houden het niet allemaal zo lang vol als Mario en Esmee. Wat is het verschil volgens het echtpaar? ,,Wij doen het met passie en liefde’’, zegt Mario. ,,We voelen ons echt vereerd dat onze gasten voor ons gekozen hebben. We willen dat ze dan een fantastische avond hebben.’’ Esmee: ,,Wij kunnen niet half werk doen. Als de tiramisu op is, dan kan ik ’s avonds niet zeggen dat we het niet hebben, dan maak ik nieuwe. Gasten kiezen ons ook vanwege de sfeer, de gezelligheid en de warmte. Dat gaan ze missen. Ze vinden ook de combinatie van ons tweeën het leukst.’’ Zondagavond sloot het echtpaar Delfino voor het laatst de deuren van Donna Louise. De nieuwe eigenaar is druk aan het verbouwen in het pand aan de Begijnenstraat, maar bepaalde sfeerelementen houdt hij intact zoals de schilderijen met Italiaanse taferelen aan de muur.

Vrouw

Er komt daarmee een einde aan 44 jaar Donna Louise, waarvan Mario 38 jaar de scepter zwaaide. ,,Een Italiaanse meneer van Sicilië is hier in 1975 een pizzeria begonnen dat hij vernoemde naar zijn vrouw. Dat was meteen een groot succes. Zes jaar later heb ik het overgenomen met mijn familie.’’ Mario groeide op in Italië, maar vertrok in de jaren zeventig als student naar Amsterdam. ,,Dat was toen the place to be. Ik was onder de indruk van die bruisende stad, met uitgaansgelegenheden als de Melkweg en Paradiso. Maar na drie, vier dagen Hollands eten kreeg ik wel weer zin in pasta.’’

Zo kwam Mario terecht in Italiaanse restaurants waar hij al gauw ook aan het werk ging. Het was nooit zijn plan geweest om de horeca in te gaan, maar het paste hem goed. Hij houdt ervan om met mensen om te gaan. Begin jaren negentig kwam de Brabantse Esmee bij Donna Louise werken. Ze deed in Amsterdam de hotelschool en zocht een bijbaantje. Na haar studie, en een onderbreking van twee jaar, kwam ze terug naar Beverwijk. Mario en Esmee konden goed samenwerken en werden daarna ook verliefd.

Glamourhuwelijk

Het echtpaar breidde het restaurant verder uit en geleidelijk werd de klassieke pizzeria met geblokte kleedjes en kaarsen in flessen omgetoverd tot een Italiaans specialiteitenrestaurant. Ernaast begonnen ze de winkel Tentazione, voor interieuradviezen. En ze werden weddingplanners onder de noemer Emozione. Ze maakten een flitsende start in 2005 met het glamourhuwelijk van topvoetballer Rafael van der Vaart en televisiester Sylvie Meis.

Ze waren hun tijd ver vooruit door de drie bedrijven in elkaar over te laten lopen. ,,We gaven de gasten in ons restaurant de gelegenheid om te shoppen in onze winkel, maar ook andersom. Mensen wisten niet dat we een restaurant hadden naast de winkel. We waren trendsetter’’, zegt Esmee. Ook hierin kunnen ze hun passie en liefde kwijt en Esmee haar creativiteit. Mario: ,,We zetten iets neer waarbij mensen zien dat ze waar voor hun geld krijgen. Of het nou een nieuw huis is, een bruiloft of een bordje pasta.’’

Oger

Gasten werden vrienden. En ook sterren wisten Beverwijk te vinden. Mario verhaalt over modeontwerper Oger Lusink, bekend van zijn maatpakken. ,,Die zei toen hij hier binnenkwam: ’Ik ben overal geweest in heel Europa, maar ik heb me nergens zo thuis gevoeld als hier. Het is bij binnenkomst net alsof je een warme deken om je heen krijgt, je voelt de warmte van Italië’.’’

De tijd kwam om een volgende stap te zetten. ,,We hebben jaren gewacht op de juiste ondernemer van wie wij voelden dat hij onze gasten kan vasthouden’’, zegt Mario. Ze hebben vertrouwen in de toekomst van het restaurant.

Zelf gaan Mario en Esmee met hun wedding- en interieurbedrijven internationaal en op termijn verhuizen ze naar Tenerife, het Spaanse eiland waar ze verliefd op zijn geworden. Een toekomst die ze ingaan met hun elfjarige dochter Valentina. ,,Ik zie het leven als een trein waarbij je steeds een ander station passeert’’, zegt Esmee. ,,Op dit station is er ruimte voor de nieuwe generatie. Het had ook onze dochter kunnen zijn, zij zou het heel goed doen in het restaurant, maar ze kan nog zoveel meer. Ik zag een andere toekomst voor haar.’’

Afscheidsfeest

Mario en Esmee Delfino en hun dochter Valentina nemen zondag 28 april afscheid van hun gasten.

Het afscheidsfeest in restaurant Donna Louise aan de Begijnenstraat begint om 15 uur. ,,We introduceren dan de nieuwe eigenaar die de nieuwe naam van het restaurant bekendmaakt’’, zegt Mario. ,,Iedereen is welkom.’’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.