Premium

Tactiek bij Velsens schoolvoetbaltoernooi: ’Overspelen en knallen op goal’

Tactiek bij Velsens schoolvoetbaltoernooi: ’Overspelen en knallen op goal’
De winnaars van het schoolvoetbaltoernooi.
© foto United Photos/Laurens Bosch
Velsen-Zuid

Het is het ultieme hoogtepunt in de carrière van een Velsense schoolvoetballer of -balster. De finale spelen van het vier weken durende lokale sporttoernooi. Voor publiek dat niet alleen van het spel geniet, maar ook van het zonnetje in het Rabobank IJmond Stadion.

Pionier (jongens groep 5-6), Pleiaden (meisjes groep 5-6), Pionier (jongens groep 7-8) en Sint Franciscus (meisjes groep 7-8) zijn de winnaars van de ’cup met de grote oren’ geworden, op een zomers aandoende donderdagavond.

Het is even wennen aan de nieuwe spelregels en samenstellingen van de teams. ,,Voor de groepen 7 en 8 speelden we met acht spelers en maximaal drie wissels. Bij de groepen 5 en 6 was dat zes tegen zes spelen en maximaal twee op de bank. Dat gaf in het begin soms wat problemen, maar naarmate de poulewedstrijden vorderden, was het voor iedereen duidelijk. We hadden geen ingooi meer, maar een intrap en geen buitenspel’’, zegt commissielid Hennie van Ombergen.

Op dat moment klinkt het laatste fluitsignaal en vallen de spelers van Pionier elkaar in de armen. ,,Ik ben fan van Ajax en Feyenoord. Maar ik speel bij VVH/Velserbroek. En dan op alle posities’’, zegt Haider vol enthousiasme. Voor Lars is duidelijk waarom de basisschool uit Velserbroek zo goed is. ,,We spelen veel over en knallen op goal. En we trainen op het asfaltveldje bij school.’’ Wie hun grootste fan is? ,,Dat is Nora. Die hoor je overal bovenuit’’, grijnst hij.

Lastig

Voor keeper Timo is het lastig spelen met het zonnetje in zijn gezicht. Binnen de kortste keren verdwijnt de 5-0 voorsprong van zijn team. Bij 5-4 geeft het doelpunt van Siep weer wat lucht. Voor de Pionier-coaches Rob en Sander lijkt het duel een déjà vu met het Champions League-duel tussen Manchester City en Tottenham. ,,Wát een doelpunten, zeg. Na 5-0 werd het 5-4 en uiteindelijk winnen we de wedstrijd dan toch met 7-4’’, laten ze in koor weten.

,,Uiteindelijk maakt Siep het verschil met zijn laatste twee doelpunten.’’ Tot slot merk Lars op dat het spelen op een klein veldje ’prima’ is. ,,Maar het mag wat mij betreft wel iets groter. De bal was nu wel heel snel aan de overkant.’’

Bij de meisjes zijn strafschoppen nodig om Pleiaden tot winnaar uit te roepen. Van Kompas ziet Evi het verlies van de zijlijn aan. ,,Ik zit niet op voetballen, maar vind het wel heel leuk. Ik heb het geleerd van mijn broertje en ga komend seizoen op V.V. IJmuiden, denk ik.’’

Tussen de voetballers van De Vliegende Hollander loopt een opmerkelijke speler. Het is Macy, het enige meisje binnen de groep. ,,Er was geen meisjesteam en je mocht dan met de jongens meedoen’’, laat de 11-jarige weten. Ze doet helemaal niet onder voor haar teamgenoten.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.