Premium

Over de doden: Luc van Buuren, een avonturier met grote passie voor het leven

Over de doden: Luc van Buuren, een avonturier met grote passie voor het leven
Haarlem

Over de doden is een wekelijkse rubriek waarin het leven wordt beschreven van onlangs overleden bekende en minder bekende mensen uit Haarlem en omstreken. Dit keer: Luc van Buuren.

Geboren: Haarlem, 9-06-1935

Overleden: Haarlem, 15-03-2019

Een mensenleven kent soms grote wendingen. Zo kan een jongeman die wegens schoolverzuim en achterblijvende prestaties van de middelbare school worden gestuurd toch eindigen als universitair hoofddocent in de Engelse taalkunde. Het is maar een van de illustraties van de avontuurlijke keuzes die Luc van Buuren in zijn leven maakte.

Met zijn jongere broertje Mart trok de 9-jarige Luc tijdens de Hongerwinter met een karretje vanuit Haarlem-Noord de regio in om voedsel te verzamelen. De oorlog eiste bij beide jongens zijn tol. Om op krachten te komen werden ze kort na de oorlog ondergebracht bij een Engels pleeggezin in het Londense voorstadje Falconwood. Dat zorgde voor een keerpunt in zijn leven.

Luc was een avonturier, vertelt Lucs jongere zus Tanja. Als tiener trok hij al in zijn eentje liftend Europa door. Na de verwijdering van school besloot hij staatsexamen te doen voor een studie Engelse taal en letterkunde in Amsterdam. Hij kreeg geen beurs en moest naast zijn studie keihard werken. Na de studie specialiseerde Luc van Buuren zich aan de universiteit van Edinburgh in fonetiek.

Daar verscheen Pramila in Lucs leven. De van origine Indiase studeerde daar ook Engels. Getrouwd vertrokken de twee naar Nigeria waar Van Buuren doceerde aan de universiteit van Ibadan. Na een docentschap in Wales, keerden Luc en Pramila terug naar Nederland en vestigden zich in Bloemendaal. Van Buuren werd docent aan de UvA.

In zijn werk maakte Van Buuren de opmerkelijke keuze om vooral onderzoek te doen naar spraak en spreektaal in plaats van geschriften en schrijftaal. Van Buuren redeneerde dat spreektaal die aandacht verdient omdat het verhoudingsgewijs veel vaker wordt gebruikt. Hij kon kleurrijk uitweiden over de ritmische finesses in toespraken van oud-president Obama, zo vertelt dochter Nelly.

Dochter Mary omschrijft haar vader als de Pater Familias, een zorgzame en een markante man met een enorme passie voor het leven. ,,Hij wilde nog steeds dingen leren en stond iedere dag om zes uur op om in het zwembad zijn borstcrawl en vlinderslag te perfectioneren.’’ Dat gold ook voor de Irish Stew die hij maar bleef maken totdat de stoofpot subliem was.

Zoon Gijs verhuisde in 1998 naar Engeland en natuurlijk bracht zijn vader hem even weg. Luc nam hem mee naar Falconwood en omhelsde daar zijn zoon. Gijs: ,,Onze blikken verraadden dat we elkaar precies begrepen: dat het voor ons allebei tijd was om een nieuwe weg in te slaan.’’

Het leven van Luc van Buuren eindigde dramatisch. Bij het oversteken van de Westelijke Randweg werd hij in de vroege ochtend op weg naar het zwembad geschept door een bestelbusje. Zijn laatste wens was dat mensen niet verdrietig zouden moeten zijn als hij zou overlijden. Dat zou niet te rijmen zijn met zijn levenspassie.

Over de doden...

Weet u iemand die postuum een plek in de krant verdient?

Mail dan naar: stadsredactie@haarlemsdagblad.nl

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.