Premium

Haarlemse welzijnsclubs opgelucht na misser wethouder Meijs: nieuw plan voor subsidies met jaar uitgesteld

Haarlemse welzijnsclubs opgelucht na misser wethouder Meijs: nieuw plan voor subsidies met jaar uitgesteld
Wethouder Meijs, GroenLinks.
© Archieffoto
Haarlem

De twee grootste Haarlemse welzijnsorganisaties, Dock en HaarlemEffect, zijn opgelucht dat de gemeenteraad een plan van zorgwethouder Marie-Thérèse Meijs (GroenLinks, Zorg) heeft afgeschoten. Het gaat om de sociale basis, waarin welzijnsinstellingen met de gemeente afspreken hoe zij zorg gaan verlenen en welke subsidie zij ontvangen.

Volgens het plan van Meijs moeten de welzijnsorganisaties zich organiseren in zeven sociale tafels (bijvoorbeeld Ontmoeten of Gezonde Leefstijl). Elke tafel krijgt een vastgesteld bedrag: zestien miljoen euro over vier jaar. Doordat de invoering van dit plan door een motie van D66 zeker een jaar wordt uitgesteld, kost dit de gemeente een miljoen euro.

Sandra van der Gouw van HaarlemEffect en Dick Jansen van Dock zijn opgelucht dat het idee van Meijs naar achteren is geschoven. Het idee van de sociale tafels vinden zij in beginsel goed, omdat de welzijnsorganisaties beter moeten samenwerken. Maar beiden vinden het te kort dag voor de uitwerking. Dick Jansen: ,,De organisaties moeten in korte tijd gezamenlijk tot een samenhangend plan komen. Dat is een krankzinnige klus, dat lukt niet in een paar maanden.’’

In de ogen van een meerderheid van de gemeenteraad verdiende het plan van Meijs ook geen genade. Meryem Cimen van D66 noemde het alsof de welzijnsorganisaties ’opnieuw het wiel moeten uitvinden’. Peter van Kessel van de VVD zei dat ’alle welzijnsorganisaties het stoplicht op rood hebben gezet en dat Meijs toch verder wil gaan’. Een motie van D66 kreeg de meerderheid van de gehele gemeenteraad, minus GroenLinks de PvdA en Jouw Haarlem.

Een reddingspoging van PvdA en GroenLinks om Meijs te hulp te schieten mislukte. Ziggy Klazes van GroenLinks stelde dat juist de VVD in de vorige collegeperiode heeft gevraagd om een nieuw systeem, dat nu door dezelfde VVD wordt afgewezen. Klazes werd door van Kessel even ’schaduwwethouder’ van haar partijgenoot Meijs genoemd, maar zij stelde dat zij ’deze insinuatie’ niet pikte. ,,Het is een stoot ver beneden de gordel.’’

CU-raadslid Frank Visser wees erop dat het uitstel de gemeente een miljoen euro kost. Ook wethouder Meijs zei dat door het uitstel straks moet worden bezuinigd, door de kaasschaaf of doordat elke welzijnsinstelling iets minder krijgt. Dat komt doordat nieuwe initiatieven, zoals Triple Threat in Schalkwijk, voorlopig hun geld blijven krijgen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.